DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Ezt tanulná az F1 vezetése a MotoGP-től

A gyorsaságimotoros-világbajnokság több szegmensben is a száguldó cirkusz előtt jár, Ross Brawn pedig úgy véli, sok mindent lehetne elsajátítani a kétkerekűek világából.

Úgy tűnik, egyre szorosabb kapcsolat kezd kialakulni a világ két vezető motorsport-világbajnoksága, a Forma-1 és a MotoGP között: a száguldó cirkusz képviseletében Ross Brawn Barcelonában találkozott a motoros vb promóterének számító Dorna első emberével, Carmelo Ezpeletával, mégpedig azért, hogy a két sorozat versenyhétvégéi a jövőben egyre ritkábban ütközzenek egymással.



Az F1 sportszakmai vezérigazgatójának nagyon tetszik, ahogyan nézők a gyorsaságimotoros-világbajnokság minden egyes hétvégéjén az összes kategória versenyzőjét láthatják, noha a száguldó cirkuszban az F2 és a GP3 csak az európai helyszínekre kíséri el a sorozatot. „Nagyon tetszik, ahogyan a Moto3, a Moto2 és a MotoGP teljesítmény alapján eltér egymástól, és hogy milyen fejlődés van az egyes kategóriák között – ez nagyszerű példa arra, hogy a Forma-1-ben is így kell lennie” – mondta a brit szakember a Reutersnek.

Brawn úgy véli, pénzügyek terén is lenne mit elsajátítani a MotoGP-től: „Nagyon érdekes struktúrában dolgoznak, például hogy hogyan szerződnek a csapatokkal, és így tovább. A Forma-1-ben a világ legjobb 22, vagy 24 versenyzőjének kellene szerepelnie, de ott vannak az anyagi szempontok – ami azt jelenti, hogy ezt nem mindig sikerül elérnünk. A probléma nagyon összetett, hiszen a csapatoknak olyan környezetre van szüksége, ahol nem szorulnak kereskedelmi szempontból meghozott döntésekre – csak azzal kell foglalkozniuk, hogy megtalálják a legerősebb versenyzőt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: