DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A kiscsapatok áldhatják Ross Brawn-t

Az F1 sportszakmáért felelős ügyvezető igazgatója minden döntésével és lépésével izgalmasabb és igazságosabb sportágat szeretne - nemrég a kisebb gárdák érdekében szólalt fel.

A Stratégiai Csoport a jelen Forma-1-ének egyik legmeghatározóbb szervezete, hiszen amellett, hogy a Mercedes, a Ferrari, a Red Bull, a McLaren, a Williams és a Force India a tagja, a Nemzetközi Automobil Szövetség és a kereskedelmi jogok tulajdonosa is képviselteti magát benne. Leggyakrabban ők alkotják meg a szabálytervezeteket, amiket a körön kívül lévőknek (Renault, Toro Rosso, Sauber, Haas) ha tetszik, ha nem, el kell fogadniuk.



2017-ben azonban már más szelek járnak: mint a Liberty Media képviselője, Ross Brawn is részt vett a csoport legutóbbi ülésén, ahol szóba került az is, hogy azok a csapatok, akik nem tagjai a testületnek, megfigyelőként részt vehessenek a következő találkozókon. Ezt el is fogadták, csakhogy a Motorsport információi szerint nem szavazással, vagy a tagok beleegyezésével, hanem az F1 sportszakmai ügyvezetője ezt a változást tényként tárt a többiek elé.

A Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn üdözli a döntést, azonban szerinte ez még mindig nem elég. „Legalább tudjuk, hogy miről esik szó ott” – mondta az indiai-osztrák származású vezető. „Így elméletben megérthetjük, hogy miért hoznak bizonyos tervezeteket. Korábban nem értettük, hogy mit és hogyan döntenek, ez viszont talán segíteni fog nekünk ebben. De ezzel nem vagyunk sokkal beljebb, arra lenne szükség, ha minket is bevonnának a tárgyalásokba. A csoport nem működhet így tovább, és nem értünk egyet azzal, hogy ilyen hatalommal rendelkezik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: