DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

„Alonso az egyik legjobb pilóta, akit valaha láttam”

Fernando Alonso zsinórban két negyedik helyet szerzett az Indy500 edzésein szerdán és csütörtökön, és egyre otthonosabban érzi magát Indianapolisban - mentora nem fukarkodott a dicséretekkel.

Noha korábban soha nem autózott még az indianapolisi oválon, és soha nem vezetett IndyCar-autót, Fernando Alonso eddig hibátlanul teljesítette az ötszáz mérföldes verseny összes edzésnapját – sőt, legutóbbi két eredményével egyaránt negyedik helyet szerzett a napi összesítésben. A spanyolt az a Gil de Ferran segíti mentorként, aki 2003-ban győzni tudott a Brickyardon, ezért érdemes adni a szavára: a brazil úgy véli, Alonso remekül fog teljesíteni a továbbiakban is.

„Ahogyan nézem Fernandót, egyre nyilvánvalóbbá válik számomra, hogy az egyik legjobb pilóta, akit valaha láttam” – idézte a kétszeres CART-bajnokot a Motorsport. „Nagyszerűen tud helyezkedni az első körben, ezét tud annyi helyet előrelépni. Az első kör nem a kockázatvállalásról szól, hanem hogy figyeled, mi történik körülötted, és megfelelően pozícionálod magad annak érdekében, hogy előnyt szerezz. Nem akarom csökkenteni vagy növelni az elvárásokat. Elég annyit mondani, hogy nagyszerű versenyző, olyan jó, mint bárki, akit ismerek. Nem rosszabb azoknál, akik újoncként próbálkoztak meg ezzel a kihívással.”



De Ferran egy „második szempárként” definiálta magát Alonso mellett, aki jól ismeri az IndyCar-közegét, de a Forma-1 sem ismeretlen számára, hiszen 2005 és 2007 között a BAR és a Honda sportigazgatójaként dolgozott. „Nagyon sokat versenyeztem Európában, ez pedig most is segít nekem. Megértem azokat a technológiákat és folyamatokat, amelyekhez hozzászokott – még akkor is, ha tíz évig nem voltam az F1 közelében. Nem északi-sarki elzártságban éltem, hiszen mindent figyelmesen követtem, ami ott történt.”

A brazil hozzátette, nem hozza fel saját, újoncként szerzett Indy 500-as élményeit Alonsónak, mégpedig azért nem, mert sokkal fiatalabban és tapasztalatlanabbul vágott bele a nagy kalandba, mint most a spanyol. „Kétszeres világbajnokként érkezik ide, nagyon sok mindent megélt már. Én 26 éves voltam, abból a bajnokságból léptem át, amit ma GP2-ként ismerünk. Ezért nem húzok párhuzamot a két esett között” – mondta de Ferran, a GP2 azonban már újabb névváltoztatáson átesett, hiszen idéntől már Formula-2-nek hívják a száguldó cirkusz első számú betétsorozatát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: