DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Nem biztos, hogy lesznek rövid futamok az F1-ben

A szakma részéről sokan vélekedtek úgy, hogy a kor igényeinek megfelelően rövidíteni kellene az F1-es futamok hosszán, ám a sportág szakmai ügyvezetője szerint nem ez az egyetlen járható út az érdeklődés növelésére.

A Forma-1 menetrendje évtizedek óta kőbe van vésve: vasárnap (legtöbbször) helyi idő szerinti délután két óra magasságában rajtol el a verseny, mely átlagosan kissé tovább tart, mint másfél óra. Nos, sokan úgy vélik, hogy ez túlságosan sok a mai fiatalok számra, akiket ideig-óráig (inkább csak ideig) lehet leültetni a képernyők elé. Sokan a MotoGP-t hozzák fel példaként, ahol 40 percig tartanak a versenyek, elejétől a végéig akciódúsak, és szinte mindig garantált az izgalom.



Aztán ott a GP2-ből átvedlett Formula-2, amely két versenyt is rendez egy hétvégén belül, egy fő-, valamint sprintfutamot, egyedi pontelosztással. Néhányan úgy gondolják, hogy ez lenne a járható út a Forma-1-ben is, a sportág szakmai ügyeiért felelős Ross Brawn azonban más véleményen van. „Azt mondják, le kellene rövidíteni a futamok hosszát, mert az emberek figyelme lecsökkent manapság” – idézte a britet a Reuters hírügynökség.

„Én nem így látom. Szeretem, ami most van, úgy vélem, ez az egy óra 40-45 perc pontosan megfelel egy nagydíj időtartamának. Annyit azonban meg kell tennünk, hogy izgalmassá tesszük a versenyeket, és olyan mértékben szórakoztatjuk az embereket, amennyire csak lehet ez idő alatt” – tette hozzá a Mercedes egykori csapatfőnöke, aki 2009-ben saját nevét viselő csapatával nyerte meg a világbajnokságot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: