DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Még nagyobb szerep hárul a Red Bull gurujára

Adrian Newey, az energiaitalos csapat műszaki zsenije már az idei F1-es szezon előtt több időt fordított az RB13-asra, mint a korábbi modellekre - most pedig az "orvos" szerepét fogja játszani.

A holtszezonban mindenki azt várta a Red Bulltól, hogy a szabályváltozások után ők lesznek azok, akik megdöntik a Mercedes uralmát a Forma-1-ben. Hamar bebizonyosodott azonban, hogy a vb-cím várományosának szerepét nem ők, hanem a Ferrari tölti be – annak ellenére, hogy Adrian Newey több munkaórát fordított az RB13-asra, mint az elmúlt években. Felipe Massa szerint egy fecske nem csinál nyarat, hiszen a Ferrari nélküle is fel tudott támadni hamvaiból, a Red Bull azonban továbbra is komoly szerepet szán neki – ezúttal az „orvosét”, akinek fel kell ismernie, hogy mi csúszott félre a modell tervezése alatt.



A Red Bull új aerodinamikai csomaggal érkezett a Spanyol Nagydíjra, a csapat azonban tisztában van azzal, hogy folytatni kell a fejlesztést. „Figyelmesen végighallgatta, hogy mit mondtak a pilóták, kicsit olyan volt, mintha egy orvos lenne” – nyilatkozta Christian Horner, a gárda csapatfőnöke Neweyről. „Ezeket a visszajelzéseket felhasználva biztos vagyok benne, hogy sikerül fejlesztenie a csomagunkon. (A tél folyamán) ötven százalékkal megnövelte az autóra fordított idejét, a barcelonai teszt óta azonban még inkább belefolyt a munkálatokba – szerintem ez nagyon sokáig így lesz majd.”

Newey azért tud többet foglalkozni a Red Bull F1-es programjával, mert a cég és az Aston Martin közös projektje, a Valkyre már nem igényel annyi időt, mint korábban. „Persze vannak más tervek is, amiket meg szeretne valósítani idén, de ideje nagy részét már ismét a Forma-1-re fordítja. Hetente részt vesz a megbeszéléseken, folyamatosan benne volt az autó fejlesztésében. Tökéletesen illeszkedik a tervezőcsapatunk munkafolyamataiba.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: