DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kitálalt az egykori Red Bull-védenc, akinek megígérték Vettel ülését

Számtalan F1-et megjárt, és odáig el sem jutott pilóta tudna mesélni az energiaitalosok politikájáról - most a száguldó cirkuszban három évet eltöltő Jean-Eric Vergne fedte fel, hogy a csapat megszegte neki tett ígéretét.

Jean-Eric Vergne 2012-ben, a Formula-Renault 3.5-ös sorozat ezüstérmeseként mutatkozhatott be a Toro Rossónál Daniel Ricciardo csapattársaként. A francia három szezont tölthetett el a faenzaiak kötelékében, és annak ellenére, hogy nem alkotott kiemelkedőt a mezőny második felében való autózásra alkalmas masinákkal, volt esélye arra, hogy 2014 végén átnyergeljen a Red Bullhoz.



„Nyáron kaptam egy hívást a Red Bulltól, hogy jövőre Maxet rakják az autóba. Akkor ezt teljesen megértettem. Azt mondtam, okés, hiszen a Toro Rosso afféle iskola a Red Bull fiatal pilótái számára. Még kedves is volt tőlük, hogy ilyen korán elmondták nekem” – nyilatkozta a pilóta a Crash.net-nek. Sebastian Vettel akkor sikertelen szezont futott, és nagy esély volt rá, hogy év végén távozik Milton Keynes-ből – ez esetben a csapat választása az első szezonját teljesítő Danyiil Kvjatra, vagy Vergne-re eshetett volna.

„A hívás alatt azt mondtam nekik: ’Mi történik, ha Vettel távozik majd?’ Azt válaszolták: ’Te kapod meg az autóját’. Addig nagyszerű szezont teljesítettem, tudták, hogy milyen különbség van közöttem és Kvjat között (a szezon végén a francia 22, míg az orosz nyolc ponttal zárt – a szerk.) Vettel ezek után jelentette be távozását, és frusztráló volt, hogy nem rám esett a választásuk. A Toro Rosso is szeretett volna megtartani Max mellé, de nem változtatták meg a döntésüket.”

Vergne az elmúlt két évet a Ferrari fejlesztőpilótájaként töltötte, jelenleg azonban minden energiájával a Formula-E-re és a Hosszútávú-világbajnokságra koncentrál. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: