DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A McLaren a Hondával és a Sauberrel tervez

A jelek szerint a szóbeszéd ellenére a McLaren nem készül motorszállítót cserélni, ugyanis szorosabbra szeretnék fűzni az együttműködést a Sauberrel a Honda erőforrás miatt.

Monisha Kaltenborn a Sauber és Zak Brown a McLaren részéről nyilvánosságra hozták, hogy a McLaren és a Sauber istálló jóval szorosabb együttműködésre törekszik a közeljövőben, mivel 2018-ra a svájciak is a Hondával szerződtek erőforrások terén. Jövőre már azonos lesz a motorszállítója a két istállónak és a jelek szerint ebben nem lesz változás.

A Sauber még áprilisban jelentette be az Orosz Nagydíj hétvégéjén, hogy az idén használt, egy évvel korábbi fejlesztésű Ferrari motort lecserélik jövőre és a Honda partnerei lesznek a McLaren mellett második csapatként 2018-tól és hosszú távra terveznek a japánokkal. A McLaren korábbi vezetése ragaszkodott a Hondával teljesítendő exkluzív szerződésre, hogy a japán erőforrásgyártónak ne legyen másik csapata. Brown azonban egyáltalán nem így gondolja, áldását adta a Sauber-szerződésre, amit a svájciak is nagyon előnyösnek tartanak.

„Több adat, jobb eredmények. Biztos, hogy jobbak leszünk, ha kétszer annyi autó adatait elemezhetik a japán mérnökök és jó lesz, hogy a Sauber is Hondával fut majd. A Honda profitál majd ebből a legtöbbet, lassacskán behozza majd teljesítménybeli lemaradását. Maradéktalanul örül a McLarennél mindenki a szerződésnek” – nyilatkozta Zak Brown, a McLaren csapatigazgatója.

A McLaren és a Sauber is kész a szoros együttműködésre


Brown szerint hamarosan technikai együttműködést kötnek a Sauberrel a közös motorszállító miatt, ami akár a pilóták szintjén is megjelenhet, érintett lehet a tehetségesnek tartott brit Lando Norris és a Formula-2-es futamgyőztes, Nobuharu Matsushita is.

„Egyelőre még nem tanácskoztunk a dologról, de természetes, ha két csapatnak ugyanaz a motorszállítója, akkor elkezdenek szorosabban együttműködni. Közös érdekünk. Számos formája lehet ennek, technikai, szponzor, illetve pilóta téren. Mi készen állunk arra, hogy ezt az együttműködést elkezdjük kiépíteni” – zárta gondolatait a McLaren csapatigazgatója.

Kaltenborn szintén örül az együttműködésnek, de még részletekről szerinte túl korai beszélni, hiszen nemrég jelentették csak be a szerződés létrejöttét. Azt azonban elárulta, hogy az eddigi motorszállítóval is megtárgyalták a pilótapáros szerződéseit minden évben, most a Hondával és a McLarennel is teljes mértékben nyitott a szorosabb kapcsolatra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: