Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. június 22. péntek
F1

Ezért fáradt ki annyira Hamilton a versenyen

Lewis Hamilton kondíciójával ritkán van gond, a Spanyol Nagydíj mégis látványosan kimerítette. Mint kiderült, tömegcsökkentés végett a Mercedes drasztikus döntést hozott.

Már a barcelonai verseny közben, a csapatrádión feltűnő volt Hamilton lihegése, később pedig a versenyző számos kérdést kapott azt illetően, miért gyötörte meg jobban a versenyzés, mint Sebastian Vettelt. A Mercedes-pilóta beszélt arról, hogy „sok olyan futamon versenyzünk, ami inkább stratégiára épít”, most viszont „szinte végig a határon kellett autóznom”, ám úgy tűnik, a valódi ok ennél sokkal hétköznapibb.

„Az 1-es kanyartól a végéig mindent beleadtam. Ilyenkor felhasználod az összes tartalékod. Az első etapban például gyilkos volt Sebastianon maradni” – mondta Hamilton, aki hozzátette: „Emellett italt sem viszek az autómban, hogy spóroljak a tömeggel, nem ihatok a verseny során. A legvégén minden erőmre szükség volt, hogy a csapatomhoz ugorjak, a szívverésem a csúcsra ért.”

Ismert, hogy a Mercedes W08-asa túlsúlyos volt az első versenyeken, ezért a spanyolországi fejlesztési csomagban több könnyített alkatrészt, köztük módosított sebességváltót vetettek be, hogy közelebb kerüljenek a 728 kilogrammban megszabott minimumhoz. Ehhez azonban, úgy tűnik, az is kellett, hogy az autóból kiszereljék az italtartályt, mellyel egy-két kilogrammot spóroltak.

Tekintetbe véve a májusi mediterrán meleget, valamint azt, mennyivel megerőltetőbb lett az idei autók vezetése, könnyen belátható, milyen fontos a folyadékpótlás: Hamiltonék merész, de kifizetődő kockázatot vállaltak. Természetesen már az is érthető, miért fogyott két kilogrammot a nagydíj során a brit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?