DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Mikor körözték le utoljára a negyediket?

A Spanyol Nagydíj izgalmas csatát hozott az élen, de rávilágított a mezőny széttagoltságára is: mindössze az első három helyezett ért célba körön belül. Sok éve láttunk ilyet utoljára.

Az élen folyó csata szorosságára a Spanyol Nagydíjon nem lehetett panasz, és bár Lewis Hamilton a futam végén leszakította magáról Sebastian Vettelt, a két versenyzőt csupán 3,490 másodperc választotta el egymástól. A lelátón ülő nézők azonban megehettek egy hotdogot, amíg bevárták a harmadik helyezett is: Daniel Ricciardo már 1 perc 15 másodpercre maradt le, a negyedik Sergio Perez pedig kört kapott.

Mikor fordult elő utoljára, hogy csupán három pilóta teljesítette a kiírt versenytávot? Egészen 2008-ba kell visszamenni érte, amikor szintén Hamilton nyert Silverstone-ban, 68 másodperccel Nick Heidfeld és 81-gyel Rubens Barrichello előtt. Kimi Raikkönent már lekörözte a brit. Ez a nagydíj azonban esős körülmények között zajlott. Száraz pályás versenyen a 2007-es Monacói Nagydíjon láthattuk utoljára ezt a jelenséget: a nyertes Fernando Alonso Hamilton és Massa kivételével mindenkit utolért.



Persze ha csak a Spanyol Nagydíj végeredményét nézzük, csalóka, amit láttunk: dobogós helyen végző Mercedes, Ferrari és Red Bull másik autója lemorzsolódott a futam során, míg a korábbi versenyeken a hatosnak legfeljebb egy-egy tagja esett ki.

Azonban ennek ellenére is a barcelonai volt az idei első verseny, amikor a szóban forgó három csapaton kívül mindenki kört kapott. Ausztráliában 6-an futották le a teljes távot – Massa Williamse is körön belül –, Kínában pedig 7-en, Sainz Toro Rossójával kiegészülve. Bahreinben a 10. helyezettet sem körözték le, a Williams, Force India, Haas és Renault csapatoknak sikerült körön belül célba érnie, míg Szocsiban 8 autóról lehetett ezt elmondani, beleértve a Force Indiát és Renault-t. Úgy tűnik, hiába a kiemelkedő helyezések – mint a Force India dupla top 5-ös pozíciója, vagy Wehrlein 7. helye a Sauberrel – valójában a különbség Barcelonában csak nőtt az élcsapatokhoz képest.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: