DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Bottas taktikája Hamilton segítésére ment, megint csapatsorrend?

A Mercedes kommunikációja továbbra is arra épül, hogy pilótáik között nincs csapatsorrend, ugyanakkor Bottas kerékcsere taktikája elismerten neki rossz, Hamiltonnak viszont előnyös volt. Hogy is van ez?

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elismerően szólt Valtteri Bottasról, miszerint komoly szerepe volt abban, hogy Lewis Hamiltont a futamgyőzelemhez segítette a Spanyol Nagydíjon. Bottas érintett volt egy első körös koccanásban, ami miatt Kimi Raikkönen és Max Verstappen is kiesett, de a Mercedes finn pilótájának autója is némileg megsérült az esetnél.

Később, az első kerékcserék alkalmával Bottast jóval tovább kint hagyták az első szett lágy gumin, hogy néhány fontos körön át feltartsa a friss abroncsokon jóval gyorsabb Vettelt. Emiatt a saját cseréjéig nagyjából tíz másodpercet veszített a finn, ám eközben nagyjából 6-8 másodperccel segítette az őt csak nagy nehézségek árán megelőzni tudó Vettelt alaposan megközelítő csapattársat, Lewis Hamiltont. Végül Bottas autójában a szombaton visszaszerelt régi motor megadta magát.

Vettelnek alighanem a győzelme úszott el Bottas mögé beragadva


„Igen, ez egy csapatmunka volt, nem is fogjuk elfelejteni Valtterinek. Az ő futama már az első kanyarban elúszott, amiben neki is része volt. A Ferrari tudta, hogy kockázatos az alávágás, nekünk viszont közel kellett maradnunk. Ha nem cseréltek volna, akkor mi tettük volna meg ezt a lépést előbb. Onnantól világos lett, hogy nekünk kell hosszabb ideig mennünk” – nyilatkozta Toto Wolff, aki a jelek szerint egyáltalán nem rejti véka alá, hogy Bottas taktikája Hamilton segítéséről szólt.

Rá is kérdezett a Sky Sports csatorna a csapatfőnöknél, hogy a finn akkor csak második számú pilóta-e. Wolff az imént elmondottak ellenére ezt cáfolja. „E pillanatban Lewisnak komoly előnye van vele szemben, de ez még csak az ötödik nagydíj volt és ilyen korán sosem döntünk csapatsorrendről. Folytatjuk, ahogy eddig, meglátjuk, hogy alakul a következő versenyeken a különbség” – tette hozzá Wolff. Szocsi után felcsillant az esély, hogy házon belüli harc is lehet a Mercedesnél, de a mai történések inkább arra engednek következtetni, hogy az istálló beállt Hamilton mögé a Vettel elleni harc éleződése miatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: