DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Nagyon közel a McLaren-Honda szakítás

Úgy fest, hogy hosszú szenvedés után végül elért siker nélkül szétválnak a McLaren és a Honda útjai. Soha ilyen közel még nem volt a helyzet ahhoz, hogy a wokingiak hamarosan lecseréljék az egyelőre reménytelen japán erőforrást.

A német Auto Bild szerint viharsebességgel halad a brit-japán együttműködés a végzete felé. Az utolsó csepp a pohárban Fernando Alonso felvezető körös motorhibája volt hazai közönség előtt, Barcelonában az első szabadedzésen. Ami viszont ennél sokkal nagyobb gond, hogy kis túlzással a Hondának halvány fogalma sincs arról, miért durrant el Alonso motorja. Mindig új és új problémák jelentkeznek az erőforrással, miközben többségükről egyáltalán nem tudják a japán mérnökök, hogy miért jön elő.

Az FP1 pokoljárása után két McLaren főnök, Mansour Ojjeh és Zak Brown találkozót tartott Toto Wolff-fal a Mercedes motorhome-jában. A hírek szerint egy 2018-as motorszállítói szerződésről tárgyaltak. Ami viszont új az eddigiekhez képest, hogy most már nem is igen titkolják. „Igen, találkoztunk” – ismerte el Wolff, ám nem részletezte a találkozó témáját.

Úgy tűnik, végképp betelt a pohár a McLarennél


A német lap szerint a japánok egy nagyobb szabású terv keretében úszhatják meg a teljes imázslenullázást, miszerint a Honda 2018-tól kezdve egy hosszútávú, exkluzív szerződést kötne a Sauberrel. Ám a McLaren az esetleges szakítás esetén vélhetően jókora pernek néz majd elébe, mivel szintén hosszú távra kötelezte el magát a Honda mellett. Ha a Honda ezt megtenné, a hírek szerint a McLaren viszont válaszolna egy másik perrel, a wokingiak hírnevének komoly csorbulása miatt követelne kártérítést a McLaren.

A Honda állítólag még mindig keresi a lehetőséget, hogy a Saubert ellátva is a Mercedes asszisztálása mellett fejlesztene motort. „Semmit nem teszünk jelenleg a Hondáért, ez a pillanatnyi helyzet. Ameddig nem változik a helyzet, nem szeretnék reagálni további pletykákra, amelyről úgy gondolom, hogy árt a Hondának. Meglátjuk, mi történik” – zárta nyilatkozatát Toto Wolff.

Bárhogy is lesz, teljesen egyértelmű, hogy pattanásig feszült a viszony a McLaren-Honda házasságban. Nagyon úgy fest, hogy a wokingiak most már elszánták magukat a japán erőforrás lecserélésére, vélhetően az is közrejátszik ebben, hogy ebben az esetben Alonsót meg tudják tartani. Az mindenesetre nagyon rosszul néz ki, hogy a Honda most sem tudja megmondani, miért robbant fel Alonso motorja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: