DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Brawn legújabb ötlete: Mindenki láthasson mindent!

Forradalmi változtatást honosítana meg Ross Brawn a Formula-1-ben, ami egyszerre segítene közelebb hozni egymáshoz a mezőny csapatainak teljesítményét, és a sorozatban még soha nem látott mértékű betekintést adna a rajongóknak.

Az F1 szabályrendszerének finomításán a Liberty Media kötelékében ténykedő Brawn a Spanyol Nagydíj hétvégéje előtt ismertette új ötletét, ami az európai központú nagy versenysorozatok számára ugyan idegen, ám Amerikában, a NASCAR-ban teljesen megszokott módszerként használják.

Az ötlet célja, hogy megszűntesse a titkolózást az F1-es csapatok között. Mondhatni, hogy a bajnokság létrejöttével egyidős az a hozzáállás, hogy az istállók rendszeresen rejtegetik egymás elől az autójukon bevetett technikai újításokat, tartva attól, hogy a riválisok lemásolják megoldásaikat. Napjainkban is gyakori látvány, főleg az előszezoni teszteken, hogy a szerelők ponyvákkal, vásznakkal igyekeznek eltakarni autóik kulcsfontosságú részleteit a bokszutcában.

technikai-ellenorzes



Ennek a bevett szokásnak vetne véget Brawn azzal, hogy meghonosítaná a NASCAR-ban látható nyilvános technikai átvizsgálások fogalmát az F1-ben. Az amerikai stock car-sorozatban az időmérők és versenyek előtt kell ilyen műszaki ellenőrzéseken átesniük az autóknak, ám ez szigorúan nem egy eldugott garázsban zajlik, hanem a nyilvánosság szeme láttára, hiszen az autóknak egymás mellett kell felsorakozniuk a szabad ég alatt. Ez lehetőséget ad a nézők számára is, hogy jobban belássanak a kulisszák mögé, és a szerelők is nyugodtan odasétálhatnak bármelyik autóhoz, hogy megvizsgálják annak sajátosságait. A sorozat pedig ennél is tovább megy: a verseny után szúrópróbaszerűen mindig kiválasztanak néhány autót, amelyek tüzetesebb átvizsgáláson mennek keresztül a NASCAR kutatás-fejlesztési épületében, ezt a folyamatot pedig élő online közvetítésben nézhetik a rajongók.

„A NASCAR-ban bárki odamehet egy riválisához és körbejárhatja annak autóját - akár szét is szedheti, hogy megnézze, mi van benne. Ők ezzel érik el, hogy mindenki többé-kevésbé versenyképes maradjon. És senki nem tiltakozik, senkinek nincs vele problémája. Ezt a filozófiát pedig érdemes lenne nálunk is átgondolni” - vetette fel az ötletet Brawn.

A Haas csapatvezetője, Günther Steiner is örömmel fogadja ezt a kezdeményezést. Az amerikai istálló azonban bizonyára kissé nyitottabb a javaslat iránt, mint a legtöbb riválisuk lesz, elvégre a Haas is oszlopos tagja a NASCAR-mezőnyének, ráadásul F1-es csapatuk így is elég sokat „elleshetett” már a Ferraritól a velük kötött technikai megállapodás révén, amit nem mindenki néz jó szemmel a paddockban.

„Nagyszerű történeteket mesélhetnénk el, de mégis titokban tartjuk őket, mert nem akarjuk, hogy bárki is meglássa” - mutatott rá a helyzet furcsaságára Steiner. „Jó lenne, ha szabályba foglalnánk, hogy mindenkinek meg kell mutatnia az autóját. Az F1-nek persze a technológia csúcsán kell maradnia, hiszen ez is része a vonzerejének, viszont hozzáférhetővé kell tennünk ezt a rajongók számára is. Egyúttal pedig a mezőny tagjait is közelebb tarthatnánk egymáshoz ezáltal, hiszen a csapatok megnézhetik, hogy a riválisok mit csináltak, és ők is megpróbálkozhatnak ugyanazzal.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: