DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ha Bottas igazat mond, még szorosabb csata várható a Mercedes és a Ferrari között

Az idei F1-es szezon első négy versenyét komolyan meghatározta, melyik autó hogyan tudta kezelni abroncsait, de a friss futamgyőztes szerint lassan mindenki kiismeri a Pirellik működését, és szimplán az autók közötti különbségek dönthetnek a csapatok versengésében.

Sebastian Vettel részben annak köszönhette ausztráliai győzelmét, hogy a Ferrari SF70H sokkal jobban bánt a gumikkal, mint a Mercedes autója, de a következő versenyeken is a megfelelő abroncsválasztáson és taktikán múlt a győzelem sorsa a pályán zajló küzdelem helyett. Amikor a Motorsport megkérdezte a Szocsiban élete első diadalát arató finntől, hogy nem kezd-e unalmassá válni a gumihasználat dominanciája az F1-ben, így válaszolt: „Nem, nem unalmas, hiszen ez mindig is így volt, csak most megváltoztak az abroncsok.”



„Sokkal nehezebb munkára fogni őket és kiismerni viselkedésüket különféle aszfaltfelületeken, a Ferrari és a Mercedes autója pedig olyan közel áll egymáshoz, hogy olyan nüanszok dönthetnek majd, mint például a gumik viselkedése. Végsősoron ez az egyetlen dolog, ami összeköti az autót a pályával. Én viszont úgy vélem, hogy a jövőben egyre kevesebbet fogunk beszélni az abroncsokról. Mihelyst a csapatok minél többet tudnak meg róluk, és minél inkább sikerül a megfelelő tartományban működtetni őket, mindenki egyenlő lesz abban a tekintetben, hogy hogyan bánunk velük. Sokkal inkább az autók és a beállítások kerülnek majd előtérbe.”

Noha a szakma legnagyobb része a Red Bulltól várta a megváltást, és a Mercedes dominanciájának megdöntését, végül a Ferrari lett 2017 eddigi legkellemesebb meglepetése. „Nem igazán számítottunk rá” – mondta Bottas. „Meglepően jól teljesítettek. Nagyszerű telük volt, és nagyon nagy fejlődést vittek véghez tavaly óta. Hatalmasat léptek előre. Minden pályán, minden vasárnap remekül bánnak a gumikkal, minden egyes keverékkel. Remek munkát végeztek, ezért nagyszerű kihívást jelent, hogy legyőzzük őket.

„Persze elől szeretnénk lenni, és azt akartuk, hogy jobban teljesítsünk idén. Végsoron azonban nagyon jót tesz nekünk ez a küzdelem, hiszen keményebben próbálkozunk. Ez minden hétvégét, edzést és versenyt izgalmassá tesz nem csak számunkra, de úgy vélem, mindenki számára is. Ez a Forma-1, melynek a versengésről kell szólnia. Mi pedig győzni akarunk” – tette hozzá a finn.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: