DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Monaco megcáfolt egy közismert tévhitet

Mindenki hallotta már, hogy Monte-Carlo az F1-es naptár egyetlen helyszíne, amely nem fizet a nagydíjrendezésért? Alighanem igen, csakhogy a monacói herceg állítása szerint ez nem igaz.

A Monacói Nagydíj a Formula-1 szeme fénye, amely 1955 óta egyetlen évben sem maradt el. Gyakran hangoztatják, hogy a sportág korábbi vezetője, Bernie Ecclestone számára olyan fontos volt az utcai pálya, ahol a fényűzés és csillogás még a versenyzésnél is hangsúlyosabb, hogy rendezési jogdíjakat sem kért Monacótól, miközben más országok egyre magasabb, csillagászati összegeket fizetnek.

II. Albert monacói herceg, a verseny védnöke az FIA magazinjának elárulta, ez az elképzelés valójában tévhit: „Ez csupán egy pletyka. Talán a jogok jóval kevesebbe kerülnek, mint más pályának, de nekünk is díjat kell fizetnünk” – szögezte le.



„Bernie tisztában volt vele, mit adott Monaco a Formula-1-nek. Ezt ő maga mondta, akárcsak a versenyzők és szponzorok. Mindig ügyelt ránk, ennek ellenére velünk is fizettetett, olyan összeget, melyet a helyénvalónak tartott” – ismerte el a herceg, hogy a Monacói Nagydíj valóban különleges az F1 számára, és vélhetően csak egy csekély pénzösszeggel járulnak hozzá a világbajnokság kasszájához.

Ehhez képest Sepang majdnem 70 millió dollárt fizetett minden egyes futamért – ezt megelégelve szálltak ki a sorozatból, már a 2018-as versenyt sem tartják meg, annak ellenére, hogy szerződésük ezt lehetővé tette volna. Nemrég még maga Ecclestone is beismerte: „Én annak idején megkötöttem néhány üzletileg nagyon jól jövedelmező szerződést. Rengeteg pénzt fizetnek, de többségük nem profitál belőle, sokkal inkább veszteségesek. Attól tartok, hogy előbb-utóbb a pályák mögött álló kormányok megelégelik ezt és elköszönnek” – beszélt a brit a túlárazott jogdíjakról, és arról, hogy a megoldás az olcsóbb versenyrendezés lenne, amely alacsonyabb jegyárakat vonna maga után.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: