DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hogyan éljék túl a kiscsapatok a mai F1-et?

A klasszikus kiscsapatok száma az utóbbi két évtizedben drasztikusan lecsökkent, javarészt az óriási költségek miatt. A Sauber csapatfőnöke rávilágított arra, hogy élhetnék túl a pénzügyi bajokat a kiscsapatok.

Monisha Kaltenborn szerint egy franchise jellegű rendszer értelmet adna a középmezőny istállóinak is, hogy a Formula-1-es részvételüket hosszú távra tervezhessék. Elképzelései szerint a kisebb csapatok így könnyebben túlélhetnék a mai Formula-1 óriási pénzügyi kihívásait.

A csapatfőnök hölgy rámutatott, hogy a nagyobb amerikai sportokban megszokott a franchise-rendszer, aminek segítségével nem kellene szinte napi pénzügyi gondokkal küzdenie a középmezőny csapatainak, akik nincsenek annyira jó anyagi helyzetben a gyári támogatás és az azzal járó nagy mennyiségű szponzori pénz hiánya miatt.

A Sauber is gyári támogatás nélküli kiscsapat


„Szerintem ez a fajta rendszer értelmet adna a versenyzésnek. Nem kell attól félned, hogy nem tudsz megmaradni ezen a szinten, mert a sport elég bevételt hoz neked, hogy olyan üzletet működtess, ami folyamatosan és tartósan működik. Nem kell, hogy óriási profitod legyen, de annyi igen, hogy versenyképes legyél ebben a sportban. Talán nem a legjobb háromba, de a legjobb tíz közé elég legyen” – nyilatkozta Kaltenborn.

„Ez egy olyan valami lenne, ami tetszene azoknak az embereknek, akik esetleg szívesen belépnének ebbe a sportba, mert tudnák, hogy lenne értéke és biztonságos jövője annak, amit tesznek. Ha visszaesel, nem olyan, mint egy liga, hogy kiesel valami alacsonyabb ligába, hanem újra meg kell próbálni felemelkedni. Sajnos nem így működik jelenleg a sport. Ha valaki be akar fektetni az F1-be, biztonságérzetet kellene adni neki, hogy igen, itt könnyen túl lehet élni” – zárta gondolatait a csapatfőnök, aki vélhetően a McLarennel való szorosabb együttműködést készítette némileg elő ezzel a nyilatkozattal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: