DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Új sztár a csúcson: Bottas behúzta első győzelmét

Már az Orosz Nagydíj rajtjánál borsot tört a Ferrari orra alá Valtteri Bottas, aki mindkét vörös autót lerajtolta, majd a hajrában a felzárkózó Sebastian Vettel nyomásának ellenállva megszerezte első győzelmét.

A McLaren hétvégéje a szörnyűből borzalmassá vált már azelőtt, hogy a felvezető kör véget ért volna Szocsiban: Fernando Alonso autója a célegyenesre való visszaérkezés előtt megadta magát. A spanyol kiszállt és gyalogosan tette meg az utat a csapata garázsáig, és mivel a pályabíróknak el kellett távolítaniuk az útból az ott ragadt MCL32-est, új felvezető kört rendeltek el.

C-qf4SuXgAA5EPO



Másodszorra már el tudott jönni a mezőny, és a hosszú padlógázos szakaszon azonnal látványos helyezkedés történt az élen a két Ferrari és a két Mercedes között. Bár Vettel is jól jött el, Valtteri Bottas a kezdeti szélárnyékot kihasználva kívülről tudta megelőzni a németet, ezzel átvéve a vezetést. Még éppen időben, hiszen a 3-as kanyarba később érkező Grosjean és Palmer összeakadt egymással, mindketten kiestek, így pályára lépett a biztonsági autó.

A 4. kör kezdetén kapott ismét zöld utat a mezőny, Bottas pedig rögtön látványosan elhúzott Vetteltől, elkerülve, hogy megismétlődhessen a bahreinihez hasonló forgatókönyv. Hamarosan azonban újabb pilóta került bajba: A 7. helyen álló Daniel Ricciardo hátsó fékjei füstölni kezdtek, ami megoldhatatlan problémának bizonyult, az ausztrálnak a garázsba kellett parkolnia, elkönyvelve idei második kiesését.

Az élen viszont ahelyett, hogy csaták alakultak volna ki, a négy pilóta egyre csak távolodott egymástól, tőlük pedig még jobban leszakadt az üldözőboly legjobbja, Max Verstappen az ötödik helyen.

A rajtnál Ricciardo és Raikkönen szendvicséből még éppen kimenekülni tudó Hamilton sem volt képes a Ferrari finnjének közelében maradni a későbbiekben, ám 2-4 másodperces lemaradásból is amiatt panaszkodott, hogy az előtte haladó autó légáramlatai zavarják, túlmelegítik Mercedesét.

A 30. körhöz közeledve kezdődtek meg a bokszkiállások az élen: először Bottas, majd Raikkönen és Hamilton cserélte le ultralágy gumijait szuperlágyakra. Vettel még várt ezzel néhány kört, de ezzel legalább gondoskodott róla, hogy a szocsi F1-es versenyek négyéves történetében első alkalommal ne egy Mercedes álljon az élen.

bottas-mercedes

Vettel végül riválisáénál hét körrel frissebb gumikkal eredhetett Bottas nyomába, és azonnal csökkenteni is kezdte hátrányát, miközben mérnöke azzal is biztatta, hogy a finn 12 körrel a leintés előtt csúnyán elfékezte első kerekeit. Hamilton viszont maga is meglepődött, hogy a második etapot milyen tetemes, több mint 10 másodperces hátrányban kezdte csak meg Raikkönen mögött, ami csapata elmondása szerint főként a lekörözésekkel elveszített időből származott.

Az utolsó tíz körre Vettel 1,5 másodperces közelségre került, a hajrára pedig egészen megérkezett a Mercedes mögé, de a lekörözések forgatagában végül nem marad esélye tényleges támadásra, Bottas pedig remekül tette a dolgát, így megnyerte élete első F1-es versenyét. Raikkönen révén két finn állhat a dobogón, míg a kissé elveszett Hamilton végül negyedikként futott be. 

Verstappen magányos versenyt futva ötödik lett, megelőzve Perezt, a 10. helyeiről végre előrelépni tudó Ocont, a bokszkiállását a legkésőbbre hagyó Hülkenberget és a kétszer is kereket cserélő Massát.

Ami az egyéni tabellát illeti, ott Vettel növelni tudta előnyét, hiszen idén harmadszor is fő riválisa, Hamilton előtt ért célba.

 

Az Orosz Nagydíj végeredménye:

# Versenyző Csapat Idő
1 Valtteri Bottas Mercedes 1:28:08.743
2 Sebastian Vettel Ferrari 0.617
3 Kimi Raikkonen Ferrari 11.000
4 Lewis Hamilton Mercedes 36.320
5 Max Verstappen Red Bull-Renault 1:00.416
6 Sergio Perez Force India-Mercedes 1:26.788
7 Esteban Ocon Force India-Mercedes 1:35.004
8 Nico Hulkenberg Renault 1:36.188
9 Felipe Massa Williams-Mercedes +1 kör
10 Carlos Sainz Toro Rosso-Renault +1 kör
11 Lance Stroll Williams-Mercedes +1 kör
12 Daniil Kvyat Toro Rosso-Renault +1 kör
13 Kevin Magnussen Haas-Ferrari +1 kör
14 Stoffel Vandoorne McLaren-Honda +1 kör
15 Marcus Ericsson Sauber-Ferrari +1 kör
16 Pascal Wehrlein Sauber-Ferrari +2 kör
- Daniel Ricciardo Red Bull-Renault -
- Romain Grosjean Haas-Ferrari -
- Jolyon Palmer Renault -
- Fernando Alonso McLaren-Honda nem rajtolt
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: