DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Csapattársak közti harc, Raikkönen feltámadt

A Formula-1-ben az egyik legfontosabb értékmérő, hogy megverd a csapattársadat. Ez időnként komoly harcba torkollik. Szocsiban néhány fronton meglepetések születtek, Kimi Raikkönen látványosan előretört.

Az első sort kisajátító Ferrari istállónál nem történt meglepetés, bár nem sok hiányzott hozzá. Az eddig mélyen alulteljesítő Kimi Raikkönen gyakorlatilag saját magának köszönhette, hogy kicsúszott kezéből a pole pozíció. Így sem kapott ki nagyon Vetteltől és közel két év után került újra az első rajtsorba a finn jégember, egyértelműen magára talált Szocsiban.

Kimi Raikkönennel újra számolni kell


A Mercedesnél Valtteri Bottas egyenlíteni tudott Lewis Hamiltonnal szemben és immáron zsinórban másodszor verte meg az időmérőn jóval rutinosabb és nagyobb nevű brit csapattársát, ráadásul ezúttal nem is kis különbséggel.

A Red Bull ezen a hétvégén csak epizódszerepet játszik, nagy csoda kellene ahhoz is, hogy dobogóra állhassanak vasárnap a bikák, Ricciardonak ment ma jobban, ötödik rajthelyével kihozta a maximumot a jelenlegi csomagból, míg Verstappen beállításai nem álltak igazán össze, még Felipe Massától is kikapott és csak hetedik lett.

A környezet és Massa teljesítménye is figyelemre méltó

Az említett brazil pilóta ismét erőn felül teljesítve a harmadik rajtsorba került, zöldfülű csapattársa, Lance Stroll a 12. rajtkockára volt jó, ebben ezúttal sem történt meglepetés, négyből négyszer volt jobb eddig Massa. Szoros a harc a középmezőnyben továbbra is, Carlos Saint ezúttal lecsúszott a Q3-ról egy helyezéssel, ahogy istállótársa, Danyiil Kvjat is, aki a 13. helyről rajtol vasárnap.

Az egyik legmeglepőbb eredmény a Haas-Ferrarinál született, Kevin Magnussen ugyan visszaesett a szabadedzésekhez képest és csak a 14. rajtkockát birtokolja, de még így is alaposan elpáholta az autójával egész hétvégén látványosan szenvedő (és fékhibákkal küzdő) Romain Grosjeant, aki csak azért nem az utolsó helyről rajtol, mert Stoffel Vandoorne rajtbüntetést kapott már pénteken.

Fernando Alonso kihozta a maximumot a McLaren-Hondából, de az egyenesekben elképesztően lassú erőforrás miatt már a Q2-be jutás is sikernek számít, nem lehet boldog a 15. helyezésével. Hét tizeddel verte így is Vandoorne-t (a Q1-ben), de ez ebben az esetben csak két rajthelyet jelent(ene), a belga pilótának viszont büntetése miatt garantált a 20. rajthely – vagy a bokszutcából rajtolás.

Vandoorne hétvégéje már pénteken elszállt a rajtbüntetéssel

A szokásos eredményt hozta a Hülkenberg-Palmer párharc a Renault-nál, ennél csak a Williamsnél egyértelműbb a csapattársak közötti erősorrend. A német versenyző remekül nyomta neki, a 8. rajtkockát csípte el, Palmer pedig ismét összetörte autóját, pontosan nyolc hellyel hátrébbról rajtol. Szépen zárkózik Esteban Ocon, a Force India ifjú pilótája közvetlenül csapattársa, Perez mögül rajtol a 10. helyről. A franciának először sikerült a Q3-ba kerülnie.

Pascal Wehrleinnak most nem sikerült akkorát villantania, mint Bahreinben, de a 18. rajthellyel is megelőzte társát, Marcus Ericssont, így itt 2:0-ra áll a párharc a német javára. Összességében a csapattársak sorrendje a Mercedesnél és a Haasnál hozott váratlan eredményt, valamint Kimi Raikkönen látványos előretörése hozott új színt az eddig megszokottakhoz képest.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: