DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

A Red Bull sem hisz az FIA motorvizsgálatának

Azok után, hogy a Toro Rosso F1-es pilótája, Carlos Sainz kis híján kinevette az FIA-t, miután az közzétette a motorok terén végzett kutatásainak eredményét, a Red Bull csapatfőnöke is kételkedik az eredményekben.

„Olvastam, hogy az FIA szerint három csapat erőforrása is három tizeden belül van, és majdnem kiraktam Twitterre, hogy ezt milyen viccesnek találom”Carlos Sainz nem fogta vissza magát, amikor megkérdezték, mi a véleménye a Nemzetközi Automobil Szövetség legutóbbi vizsgálatáról, mely a motorok közötti különbséget hivatott megállapítani. Bár a spanyol szerint a Renault fejlődött tavaly óta, öt tizedmásodpercnél nem kevesebb a hátrányuk a Mercedeshez képest.

Mivel a szintén Renault-erőforrásokat használó Red Bull legjobb pilótája, Daniel Ricciardo 1,7 másodpercet kapott Sebastian Vetteltől az Orosz Nagydíj időmérőjén, megkérdőjeleződik, hogy a francia gyártó valóban olyan közel van-e a két élcsapat erőforrásaihoz, mint azt a vizsgálat mutatja – Sainzhoz hasonlóan Christian Horner is szkeptikus az eredmények láttán. „A probléma a módszertanban rejlik” – nyilatkozta a csapatfőnök az Autosportnak.



„Azok a körök, melyek fél másodpercnél lassabbak, nem számítanak, ez pedig így nagyon kényelmes formulát jelent. Valójában azonban meg kellene nézni, milyenek a különbségek itt, és láthatjuk, hogy egyáltalán nem az a helyzet, amit állítanak. Egyértelmű, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség nem akar annyira belefolyni, a számok pedig eszerint lettek meghatározva.”

Horner pilótája, Max Verstappen egyetértett főnöke szavaival. „Hallottam, hogyan végezték a számításokat, de nem kellene úgy számolni, hogy nem veszik bele a nagyteljesítményű gyors köröket. A csapat tudja, hol kell javulnunk, erőforrás és karosszéria terén is. Őszintén mondom, a különbség biztosan több három tizednél.” Daniel Ricciardo csak ennyit fűzött a témához: „Fogadni mernék rá, hogy nem így van.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: