DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Kiderült, mikor debütál pályán a „pajzs”

Az F1-es Stratégiai Csoport legutóbbi ülésén arról határozott, hogy a halo helyett az úgynevezett pajzsot részesítik előnyben fejvédelem terén, és sajtóhírek szerint az is biztossá vált, hogy mikor mutatkozik be a valóságban.

Ahogyan arról nemrég mi is beszámoltunk, a Stratégiai Csoport legutóbbi ülésén több határozat is született a Forma-1 jövőjével kapcsolatban. Ezek közül az egyik a halo évre keresztelt, tavaly intenzív tesztprogram alá vetett fejvédő megoldás volt, melynek kötelezővé tételét 2018-ra tervezték. A Nemzetközi Automobil Szövetség az utóbbi hónapokban azonban egy másik megoldást fejlesztett ki, a pajzsot, a látványterveket pedig már meg is mutatták a pilótáknak.



Az Orosz Nagydíj sajtónapján több pilóta is kitért a megoldásra, az F1i.com pedig úgy tudja, hogy először a monzai Olasz Nagydíj hétvégéjén láthatjuk élőben az eszközt, szeptember elején. Az FIA a tervek szerint itt, és a két héttel későbbi szingapúri hétvégén fogja tesztelni a pajzsot, felmérve, hogy alkalmas-e a 2018-as kötelezővé tételre.

„Amennyire tudom, tesztelni fogjuk az előtt, hogy kötelező lenne” – idézte a portál Sergio Perezt. „Esztétikai szempontból mindenesetre jobb megoldásnak tűnik, mint a halo. Talán biztonság terén nem annyira hatékony, de a Nemzetközi Automobil Szövetség mindent megtesz azért, hogy megtalálja a megfelelő megoldást.”

A pilóták között még mindig nagy a véleménykülönbség a fejvédelmi rendszerekkel kapcsolatban, hiszen amikor Nico Hülkeberget megkérték, mondja el véleményét a pajzsról, így válaszolt: „Beszéljünk inkább valami másról.” Max Verstappen is hasonlóképpen vélekedett: „Úgy kellene hagyni az autókat, ahogyan vannak. A Forma-1 mindig is a nyitott karosszériájú autókkal való versenyzésről szólt, és mindig lesz kockázat” – mondta a holland, hozzátéve: „az FIA meghallgatja, hogy mit mondunk, de végsősoron úgysem a mi kezünkben van a döntés.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: