DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Honda: Nem mindent szúrtunk el a motorral

A japánok F1-es főnöke elzárkózik attól, hogy nagy hibának nevezze az idei motort: Yusuke Hasegawa szerint az alapelgondolás jó, és abban bízik, hogy hamarosan értékelhető eredményt is látunk a McLarentől.

Az Orosz Nagydíj pénteki edzésnapja tökéletesen rávilágított a McLaren-Honda reménytelenségére: a csapat megkapta első motor miatti rajtbüntetését, Stoffel Vandoorne versenygépében ugyanis teljes hajtásláncot cseréltek, melynek két egységéből (turbó és MGU-H) már az ötödik új elem került az autóba. A szezon negyedik hétvégéjén…

„Nem hiszem, hogy totális hibát követtünk el” – védekezett Yusuke Hasegawa, a Honda Formula-1-es motorfőnöke a csapatfőnökök sajtótájékoztatóján. A japán motorszakembert az F1Fanatic idézte. „A tavalyi teljesítmény alapján tudtuk, hogy mindenen változtatnunk kell, nem csupán az elrendezésen, hanem az égési folyamaton is, ezért az egész területet megpróbáltuk módosítani. Egyes pontokon pedig sikerrel is jártunk, mint a tömeg csökkentésében és a tömegközéppont alacsonyabbra helyezésében.”



„Az viszont kétségtelen, hogy az égési folyamat során nem keletkezik elég erő. Igen, ez kifogás, de időre van még szükségünk. Mindazonáltal nem hiszem, hogy óriási hibát követtünk el, az irány ugyanis helyes volt” – állítja Hasegawa, aki szerint rövidesen már eredmények is érkezni fognak. „Mivel az alapkoncepció helyes, úgy véljük, a szezon közepén már előrelépést tehetünk.”

A lelombozó szereplés óhatatlan következménye, hogy a motorfőnöknek a kiszállás lehetőségét kell cáfolnia: „A korábbi távozás a Formula-1-ből sokat ártott a technológiai felzárkózást illetően, ezért a jelenlegi aktivitás hosszát növelnünk kell. Pillanatnyilag mindkét oldal elkötelezett, és megkapjuk a kellő támogatást” – folytatta Hasegawa, aki el is ismerte, a Honda menekülés helyett már második vagy akár harmadik csapat ellátásában gondolkodik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: