DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamiltont „hazavágta” az amputált lábú versenyző esete

Billy Monger alig több mint két héttel ezelőtt szenvedett súlyos balesetet a brit F4-es sorozatban, melynek következtében mindkét lábát amputálni kellett - háromszoros F1-es bajnok honfitársa nehezen tudott túllépni a történteken.

Ritkán tapasztalható olyan mértékű összefogás az autósportban, mint amely a 17 éves Billy Monger balesete után történt a múlt héten: a brit Forma-4-es bajnokságban vitézkedő pilóta egyik társa, Patrick Pasma autójával ütközött, és olyan súlyos lábsérüléseket szenvedett, hogy orvosai mindkét alsó végtagját eltávolították. A pilóta és családja megsegítésére indított gyűjtés már több mint 770 ezer fontnál (kb. 284,5 millió forint) jár, neves versenyzők és motorsportban közismert személyiségek járultak hozzá ahhoz, hogy legalább ezzel gyógyuláshoz segítsék a srácot.



A britek háromszoros F1-es világbajnokát, Lewis Hamiltont is megérintették a történtek: „Azt kell mondjam, soha nem volt még rám semmi ilyen hatással, mint most Billy balesete” – idézte a Mercedes pilótáját a Motorsport. „Talán a két évvel ezelőtt történt incidens kivételével” – utalt a stevenage-i Jules Bianchi suzukai tragédiájára. „Látni, hogy egy gyerekkel ilyen történik… én is voltam a helyében, ugyanígy harcoltam és versenyeztem azért, hogy az F1-be kerüljek, aztán bekövetkezik ez a szörnyű baleset. Engem valósággal hazavágott, és ismét csak aláhúzta, hogy veszélyes sportágról beszélünk – nem csak az F1-et, hanem az összes szériát beleértve.”

Hamilton reméli, hogy Monger később képes lesz majd teljes értékű életet élni. „Hallottam, hogy nem sokkal az incidens után már üzent, ilyenkor pedig (Alex) Zanardi jut az eszembe, és hogy ő mire volt képes. Őszintén hiszem, hogy Billy is valami hasonlót fog majd véghez vinni.”

Az F1-es Orosz Nagydíj hétvégéjén a csapatok #billywhizz hashtaggel ellátott matricákat ragasztottak fel autóikra, így kifejezve szolidaritásukat a Monger mellett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: