DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

A Mercedes meg is állapodott a Hondával? A Red Bull elítéli!

Különös időket élünk a Formula-1-ben. A Honda külső segítséget vesz igénybe erőforrásának fejlesztéséhez, ráadásul az egyik rivális segíthet. Úgy tűnik, megállapodtak, de vajon mennyire megalázó ez? A Red Bull reakciója pedig egy balhé körvonalait vetíti előre.

A japán motorgyártó egyelőre képtelen felülemelkedni megbízhatósági problémáin, de minden követ megmozgat, hogy ez másképp legyen. Szó szerint mindent megpróbálnak, először az Ilmor céggel vették fel a kapcsolatot az erőforrás újratervezéséhez, most pedig a jelenlegi F1-es motorszállítóknál próbálkoznak segítséget kapni

A Honda eredetileg remélte, hogy a borzalmas szezon előtti tesztek után gyors fejlődés következik, azonban nem így történt, az azóta eltelt három nagydíjhétvégén ugyanis számtalan megbízhatósági gond ütötte fel fejét a japán erőforrásnál. Úgy fest, a megállapodás a küszöbön áll azonban a Mercedesszel.

A Honda nem tudott eddig zöld ágra vergődni a megbízhatósággal


Bizonyos források tudni vélik, hogy a Honda és a Mercedes már javában egyeztet arról, hogy a német motorgyártó tanácsadói segítséget nyújtana a japánoknak, hogy segítsenek az erőforrás gyors fejlesztésében. Bár úgy tudni, a szerződés részleteit még nem tisztázták le, a fő csapásirány a motor elektronikáját és a hibrid részt érinti majd. A Honda F1-es vezetője, Yusuke Hasegawa még nem erősítette meg a konkrét információkat, de elmondta, hogy minden követ megmozgatnak, hogy a fejlődés útjára lépjenek.

„Mindent megteszünk, amit csak tudunk. Kívülről is minden forrást felhasználunk. Március óta teljes átszervezéseket hajtottunk végre, ami jobban működik, de a fejlesztésekre egyelőre még kevés hatása volt. Ez nyilván nem könnyű, mert a motorral kapcsolatos változtatásokhoz több idő kell. Már vannak jó jelek az új alkatrészeknél, de az egész csomag még közel sincs készen” – jelentette ki Hasegawa, aki elismerte, hogy használnak külső segítséget, de nem fedik fel a kilétét.

A japán szakember azt sem titkolta, hogy több mérnökük korábban a Renault, a Ferrari, illetve a Mercedes alkalmazásában állt, így a többi gyártó ötleteit is fel tudják használni. A hírek szerint a Red Bull határozottan ellenzi a Mercedes segítségnyújtását. Szerintük az erőforrással kapcsolatos jogok és tudás átadása legalább annyira rossz, mintha egy istálló egy másik csapat karosszériáját használja.

A Red Bull határozottan ellenzi a megállapodást

Egy újabb háborúskodás és vádaskodás kezdete lehet, ha a Mercedes és a Honda valóban megállapodott a segítségnyújtásban. Ugyanakkor a Honda számára a helyzet finoman szólva megalázó lehet és rettenetesen sokat ronthat a renomén, hogy egyedül nem tudnak megbirkózni a motorgondokkal, de majd a rivális segít. Kicsit olyasmi érzés lehet, mintha egy focimeccsen az ellenféltől átállna 1-2 játékos, hogy ne kapjon ki nagyon a csapat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: