DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A McLaren nem akarta „megölni" Alonso motivációját

A spanyol F1-es pilóta kihagyja a Monacói Nagydíjat az Indy 500 kedvéért, a McLaren pedig úgy véli, motivációja megtartása szempontjából sokkal jobb Alonsónak, ha a Brickyardon indul május végén.

Fernando Alonso többször hangot adott annak az elmúlt hétvégén, hogy Monacóban maximum alsóbb pontszerző helyekért harcolhatott volna, ezért nem nagy veszteség, ha május utolsó hétvégéjén inkább az Indy 500-on áll rajthoz. Főnöke, Eric Boullier szerint nem kell sokat gondolkozni azon, hogy miért is kellett megragadniuk ezt a lehetőséget. „Sokan azt mondják, ez az egész PR és ködösítés – de inkább a motivációja megtartására szolgál” – idézte a franciát a Motorsport.



„Nem a pénz, és nem az életstílus az oka. Ez a srác mindenben versenyképes, amibe csak belekezd: ha a következő vasárnap saját gokartpályáján vezet, ugyanolyan teljesítményt nyújt, akár tíz évvel ezelőtt. Ez a tehetségének egyik erőssége, ezt pedig nem szabad elveszíteni, vagy megölni, ez az a szenvedély, mely hajtja előre. Ahhoz, hogy megtartsa ezt a motivációját, friss levegőre van szüksége, és meg kell engedni neki, hogy valami radikálisan mást csináljon. De egyben olyat is, mely felébresztheti a versenyképességét is.”

Boullier szerint Alonso mclarenes csapattársa, Stoffel Vandoorne könnyen megbirkózik ezzel a helyzettel, hiszen tudja, hogy még csak karrierje elején jár – a csapat pedig teljes mellszélességgel kiáll mellette, annak ellenére, hogy idén egy alkalommal sem tudott továbbjutni az időmérő edzések első szakaszából. „Nem éppen kényelmes a helyzete, de olyan pozícióban van, ahol nem kell versenyről versenyre megmutatnia, hogy mennyit ér” – mondta a francia. „Hiszünk benne, és hosszú távra szerződtettük. Nem szeretnénk, ha ez a helyzet sokáig tartana, de nincs rajta nyomás – a McLaren teljes mértéken támogatja őt.”

A versenyigazgató úgy véli, mivel a pilóták folyamatos műszaki hibák áldozatai, ezért igazságtalan pusztán az eredményeik alapján megítélni őket. „Edzésről edzésre problémákba ütköztek, ezért soha nem tudták kihozni az autóból a maximumot. Mi azonban körről körre figyeljük az adatokat, ezért elmondhatom, hogy többször is Fernando szintjén volt, ami jó. Ennek ellenére szükségünk lenne már egy tiszta hétvégére, és egy problémamentes versenyre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: