DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nem a középmezőnyről fog szólni ez az év

Az F1-es mezőnyből három istálló magasodik ki, a Haas pedig már most arra számít, hogy ez változatlan marad az idény végéig. Kevesebb figyelem övezi, de négy középcsapat között rendkívül kiélezett csata zajlik.

Úgy tűnik, két részre szakadt a Formula-1-es mezőny: az első három nagydíjat uraló Ferrari és Mercedes párosával a Red Bull időnként tud mit kezdeni, a többiek azonban nem – beszédes, hogy a legjobb „kívülálló” Ausztráliában és Kínában is 1,8 másodpercet kapott a pole-pozícióstól. A középcsapatok egyike, a konstruktőri hetedik pozícióban álló Haas attól tart, hogy ez a megosztottság idény végéig így marad.

„A négy középcsapat egészen közel áll egymáshoz, viszont igen, jelentős a különbség a nagy háromhoz képest” – mondta Günther Steiner csapatfőnök a Formula1.com-nak. „Ők, de különösen a Mercedes és a Ferrari – meglátásom szerint a Red Bull is kicsit hátrébb van –, jócskán megelőzik a többieket. Fog ez változni? Reménykedek benne, de attól félek, hogy a szezon során már így fog maradni.”



Mint Steiner említette, a középmezőnyben idén is szoros csata zajlik, melynek kimenetelét a stratégia és az év közbeni fejlesztés üteme szabhatja meg: „Azoknál a csapatoknál, melyek egész közel állnak egymáshoz, a stratégia a döntő tényező. Ezt látni a Ferrari és Mercedes esetében, de a középmezőnyben is. Kínában ott volt az időjárás és a biztonsági autók, Bahreinben szintén a virtuális és igazi safety car. Akinek sikerül megfelelően cselekednie az ilyen előreláthatatlan helyzetekben, az lesz elöl, ebben pedig a stratégiának van óriási szerepe. Egy normál versenyen egyetlen kiállást látunk, olyankor megjósolható az eredmény is. De ilyen versenyünk eddig még nem volt, ami jó hír.”

„Azt nem tudom, más csapatok mit forgatnak a fejükben, de nekünk van egy jó tervünk” – beszélt Steiner az év közbeni fejlesztésről. Hiába áll a középcsapatok közül legelöl jelenleg a Force India, könnyen nyolcadik helyre eshet később, ha nem érkeznek újításai olyan mértékben, mint másoknak. „Mennyiségben a riválisainkhoz hasonló szinten állunk, de természetesen a minőségnek is meg kell állnia helyét. Jelentős csomag érkezik Barcelonába, a következő lépés pedig még mindig a szélcsatornában van. Amint jönnek az eredmények, megkezdjük a gyártást. Apróságok természetesen minden más versenyen jönni fognak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: