DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Egyetlen dolog számít a Red Bull pilótaprogramjában

Ha jó vagy, eljuthatsz az F1-ig, ha nem, könyörtelenül kidobnak - röviden így lehetne összefoglalni az energiaitalosok juniorprogramját, melynek vezetője, Helmut Marko sem titkolta politikáját.

Helmut Markót tartják az egyik legrettegettebb személynek a Forma-1-es paddockban: döntéseivel karriereket járathat csúcsra (Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Max Verstappen), vagy törhet ketté (itt a névsor a végtelenhez közelít). Az osztrák vezeti a sportág legirigyeltebb és legprofibb, fiatal versenyzőket támogató programját, és ha valakinek ott figyel a Red Bull logója az overálján, tudhatja, hogy nagy dolgokat vihet véghez – ellenkező esetben könnyes búcsú keretében válnak meg tőle.



Marko nemrég a GPupdate.net-nek adott interjút, amelyben elmondta, hogy nem gondolta volna, hogy egyszer ilyen fontos lesz az általa irányított pilótanevelde. „Amikor elkezdtük, még nem volt Forma-1-es csapatunk, sokkal inkább anyagilag szerettük volna támogatni a fiatal versenyzőket” – mondta a korábban kilenc F1-es futamon induló osztrák. „Aztán hirtelen két csapatunk is lett! Megváltozott a hozzáállásunk, hiszen rájöttünk, Forma-1-es pilótát találni nem olyan nehéz, mint olyat, aki versenyeket is tud nyerni. Sokkal szigorúbbak lettünk, és csak azok folytathatták tovább, akik valóban magas szinten teljesítettek.”

Az osztrák ezek alapján egy szóban foglalta össze, hogy mi alapján döntenek az F1 felé törekvő ifjoncok között. „Teljesítmény! Csak nyerniük kell. De persze figyelembe vesszük azt is, hogy milyen csapatban versenyeznek, milyen körülmények között, milyen motorral, és így tovább. De érthetően nem akarok részletekbe bocsátkozni.”

Marko kitért arra is, hogy volt-e valaki, akinek megbánta az elengedését. „Sebastian Buemiét, de akkoriban más volt a helyzet. Látható, hogy manapság nagyszerűen teljesít a hosszútávú világbajnokságon, dominál a Formula-E-ben, és remek munkát végez a szimulátorunkban.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: