DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Ezek miatt kapott ki megint a Mercedes

Több összetevője is volt annak, hogy Sebastian Vettel a harmadik helyről nyerni tudott Bahreinben, a Mercedes ezúttal kis túlzással hibát hibára halmozott - tekintsük át, hogy miket!

Hiába sikerült idén először kisajátítani az első sort az időmérőn, hiába tűnt úgy, hogy most tényleg komoly előnyben van a Mercedes, végül mégsem Hamilton vagy Bottas örülhetett a végén: Sebastian Vettel és a Ferrari megint kihasználta a három éve uralkodó csapat hibáit. A képlet persze összetett, de érdemes néhány dolgot feljegyezni a Mercedes bahreini teljesítményét illetően.

Először is Bottas guminyomásait elszúrta a csapat, ezt bevallotta Toto Wolff - egy technikai hiba miatt nem tudták beállítani ezeket a finn autóján, így magától értetődően nem tudta az elvárt tempót hozni. Ez elég is volt ahhoz, hogy ne tudjon meglógni Vettel elől, a második számú hibát ugyanis Hamilton követte el, amikor a rajtnál alulmaradt a Ferrarival szemben - így hiába az időmérős fór, azt a Mercedesnél is tudták, hogy a versenytempót tekintve nincs lemaradásban Vettel.

mercedes-bahrein



A rosszul beállított, túlmelegedő abroncsokon Bottas nem tudott meglógni, majd erre rátett még egy lapáttal a Ferrari, amikor előbb kihozta Vettelt, hogy egy elévágással megszerezze az első helyet - a maranellóiak jól számoltak, ezúttal a biztonsági autó és Bottas lassú kerékcseréje (újabb technikai hiba) is nekik kedvezett, így a német az élre állt. Ezt tetézte tovább Hamilton hibája, ami öt másodperces büntetést eredményezett.

A britnek ráadásul a verseny során a Red Bull-lal is meggyűlt a baja és a második etap során nyolc kör alatt szűk öt másodperces hátrányt halmozott fel Vettellel szemben, amíg Bottas mögött autózott, itt pedig nagyjából el is ment számára a futam. Ugyan a hajrában végül elengedte őt Bottas és Hamilton óriási tempóban zárkózott, reális esélye már nem lehetett arra, hogy megfogja a Ferrarit - hiába volt átlagosan bő nyolc tizedmásodperccel gyorsabb nála körönként, nem volt elég idő már arra, hogy utolérje. 

A Mercedes tehát szinte mindent elrontott vasárnap, beleértve Hamilton több hibáját, az apró, de lényeges technikai bakikat, valamint a vonakodva meghozott stratégiai döntést is - az elmúlt három évben ezek senkinek sem tűntek volna fel, de az idei Ferrari már képes megbüntetni ezeket. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: