DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

A Mercedes átgondolja a csapatutasításokat

Toto Wolff elismerte: nem szeretik ezeket a helyzeteket, de ha a Ferrari továbbra is ilyen komoly kihívást jelent számukra, muszáj lesz megfontolniuk, hogy egyik pilótájukat kinevezzék első számúnak.

Kényes helyzetbe került Bahreinben a Mercedes: Valtteri Bottast kétszer is arra kellett kérniük, hogy engedje el a jóval erősebb tempót produkáló, s így akár még a győzelemre is esélyesnek tűnő társát, Lewis Hamiltont. A finn nem viselte jól, de elfogadta a döntést, amelyre az istálló az előző évek dominanciája során nem kényszerült rá, idén viszont Sebastian Vettel és a Ferrari egyértelműen nyomás alá helyezi őket. Toto Wolff elismerte: valóban megváltozott a helyzet, így át kell gondolniuk a stratégiájukat ezen a téren.

hamilton-mercedes-bahrein-futam-1



„Egyáltalán nem szeretjük a csapatutasításokat. Nem ezt csináltuk az előző néhány évben, de most teljesen más ez a helyzet, szóval alaposan meg kell vizsgálnunk a dolgokat” – idézi a csapatfőnököt a Motorsport.com. „Szeretnénk egyenlő feltételeket biztosítani számukra a rajtnál, szerintem ennyivel tartozunk nekik. Aztán viszont a versenyen meg kellett hoznunk ezt a döntést, méghozzá kétszer is, mivel úgy éreztük, csak így van esély a győzelemre.”

Wolff szerint nem kizárt, hogy a szezon előrehaladtával akár egyértelmű első számú versenyzőt neveznek ki csapaton belül, ám egyelőre inkább azt favorizálja, hogy csak akkor alkalmaznak csapatutasítást, ha a Ferrari legyőzni látszik őket. Arra a kérdésre, hogy elképzelhető egy olyan opció, miszerint mindig a pole-pozíciósnak kedveznek, így felelt:

„Nem, az túl kemény lenne. Teljesen az ellenkező lenne annak, amit az előző években csináltunk. Nagyon fontos, hogy a verseny rajtjánál egyenlők legyenek a feltételek. Talán most is másképp döntöttünk volna, hogy Valtteri úgy ment volna az élen a gumiproblémáival együtt, hogy Lewis a második. Viszont így, hogy Vettel közéjük került, nem tehettünk mást.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: