DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Vettel Bahreinben is kitaktikázta a Mercedest

Valtteri Bottasnak nem sikerült győzelemre váltania karrierje első F1-es pole-ját, miután Sebastian Vettel egy korai bokszkiállással az élre ugrott, a Ferrarit pedig a rámenősebb Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton is hiába üldözte már időbüntetése után.

Az előző két szezon Bahreini Nagydíjához hasonlóan ezúttal is már a start előtt elveszített egy autót a mezőny: Stoffel Vandoorne autóját letolták a rajtrácsról a McLaren szerelői, miután újabb, gyorsan meg nem oldható műszaki hiba ütötte fel a fejét a Honda-motorban, a belga így nem is vehetett részt a versenyen.

A rajt aztán az élmezőnyben igencsak kiélezettre sikerült. Bottas meg tudta tartani a vezetést az 1-es kanyarba érve, Vettel viszont kívülről képes volt bejönni Hamilton elé, így a Mercedesek szendvicsébe szorult, nyomukban a két Red Bull-lal. A nyitókörökben az első öt helyezett szorosan haladt egymáshoz képest, de előzési kísérletig senki nem jutott. Vettel és a Ferrari próbálták elsőként megszakítani ezt az egyhangúságot, amikor a 10. körben megejtették első kerékcseréjüket, ismét szuperlágy abroncsokat vételezve, amelyeken a német azonnal 2-3 másodperccel jobb köröket autózott, mint Bottas az élen.

C9iv1YoW0AERWZ3



A Mercedesnél nem próbáltak azonnal reagálni, de aztán három körrel később mégis egyszerre a bokszba hívták mindkét versenyzőjüket, amikor a biztonsági autó pályára küldésével megváltozott a verseny képe. A safety carra azt követően volt szükség, hogy a célegyenes végén összeakadt Lance Stroll és a bokszból éppen kihajtó Carlos Sainz, akik alaposan félreértették a másik szándékait. Max Verstappen viszont ezt a pillanatot már nem érte meg a pályán, a kerékcseréjét követő körben fékhiba miatt kiszáguldott a bukótérbe a Red Bull.

A másik Red Bullt, Daniel Ricciardót pedig Hamilton akadályozta a biztonsági autó érkezésére időzített bokszkiállás alatt, a brit ugyanis látványosan lassan haladt a bokszutca felé, ezzel kissé feltartva az ausztrált, arra játszva, hogy ne veszítsen hozzá képest pozíciót, miközben Bottas mögött várja a sorát a Mercedes szerelőcsapata előtt. Számítása nem jött be: Ricciardo így is előbb végzett, ráadásul Hamilton öt másodperces időbüntetést kapott tettéért, ami jelentősen rontotta győzelmi esélyeit.

Vettel vezetett a biztonsági autó után, és bár az első körben még komoly védekezésre kényszerült Bottas ellenében, utána képes volt elnyúlni a Mercedesektől. A címvédő csapatnál egy idő után megkérték a finnt, hogy engedje el maga mellett a Ricciardo gyors letisztázása után mögé került, és láthatóan gyorsabb Hamiltont. Ezt követően a brit képes volt ugyan egy kicsit lecsípni Vettel előnyéből, de végül a háromszoros bajnok esetében sem próbálkoztak az egy ideig megvalósíthatónak tűnő egykiállásos taktikával, így a kerékcserék második köre után a büntetését letöltő Hamilton ismét a harmadik helyre került. Miután neki voltak legfrissebb gumijai az élmezőnyből, ismét elment Bottas mellett, Vettel több mint tíz másodperes előnyét azonban már nem tudta lefaragni a hátralévő tíz körben, így a német idei második futamgyőzelmét is megszerezte, és ismét a két nagy bajnoki rivális végzett az első két helyen.

Dppi_00117003_1762

Bottas tempója a verseny nagy része során elmaradt csapattársáé mögött, de a finn a pole-ból így is meg tudott menekíteni egy dobogót, harmadikként befutva a célba. Kimi Raikkönen ezúttal sem tudott beleszólni az éllovasok harcába, a futam közepéig még Ricciardo és Massa legyőzése tűnt fő feladatának, végül azért kényelmesen jött be a negyedik helyen az említett két riválisa előtt. 

Ezúttal is láthattunk csatákat a mezőny hátsó részében, különösen az 1-es kanyar bizonyult népszerű előzési pontnak. A további pontszerző helyeken Perez, Grosjean, Hülkenberg és Ocon jöttek be, így a Force India ismét duplázott, Ocon zsinórban harmadszor is 10. lett, Grosjean, Hülkenberg és a Renault pedig idei első egységeiket gyűjtötték.

A célba végül csak 13 autó ért be, utolsó kiesőként Fernando Alonso parkolt be a garázsba a záró körökben, miután az ő Honda-motorjával is gondok adódtak.

 

A Bahreini Nagydíj végeredménye:

# Versenyző Csapat Idő/Hátrány Kör
1 Sebastian Vettel Ferrari 1:33'53.373 57
2 Lewis Hamilton Mercedes 6.660 57
3 Valtteri Bottas Mercedes 20.397 57
4 Kimi Räikkönen Ferrari 22.475 57
5 Daniel Ricciardo Red Bull-TAG Heuer 39.346 57
6 Felipe Massa Williams-Mercedes 54.326 57
7 Sergio Pérez Force India-Mercedes 1'02.606 57
8 Romain Grosjean Haas-Ferrari 1'14.865 57
9 Nico Hülkenberg Renault 1'20.188 57
10 Esteban Ocon Force India-Mercedes 1'35.711 57
11 Pascal Wehrlein Sauber-Ferrari +1 kör 56
12 Daniil Kvyat Toro Rosso-Renault +1 kör 56
13 Jolyon Palmer Renault +1 kör 56
14 Fernando Alonso McLaren-Honda +3 kör 54
- Marcus Ericsson Sauber-Ferrari   50
- Lance Stroll Williams-Mercedes   12
- Carlos Sainz Toro Rosso-Renault   12
- Max Verstappen Red Bull-TAG Heuer   11
- Kevin Magnussen Haas-Ferrari   8
- Stoffel Vandoorne McLaren-Honda nem rajtolt 0
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: