DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Rengeteg gumiteszt lesz idén: itt a program

Míg tavaly három csapat végezte el az összes munkát, ebben az évben már a mezőny minden istállója jelezte, hogy segédkezni szeretne a Pirellinek az abroncsok tökéletesítésében. 25 tesztnapot osztottak le egymás között.

A 2017-es évközi tesztekről már döntöttek korábban (két napot tölt gyakorlással a mezőny a futam után Bahreinben, valamint majd nyáron a Hungaroringen is), a gumiteszt azonban egy ettől különálló gyakorlási lehetőség, ahol a főszerepet nem a csapatok, hanem a Pirelli kapja, hiszen ők felügyelik a meneteket, ők határozzák meg, hogy az autók milyen abroncsokat használjanak, és az adatok is hozzájuk futnak be.

force-india



Tavaly csak a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull segédkezett ezen évközi tesztek során, de 2016-ban nehezebb is volt ezt elvállalni, hiszen az idénre alaposan megváltozott gumik reprezentatív felmérése érdekében tesztautóikat a 2017-es aerodinamikai szabályoknak megfelelően kellett átalakítaniuk - erre pedig a három élcsapaton kívül más nem vállalkozott.

Idén már nem áll fenn ez a probléma, hiszen mindenki rendelkezik 2017-es specifikációjú autóval, amelyeket használhatják is majd a teszteken. A mezőny mind a tíz csapata jelezte részvételi szándékát a Pirelli rendelkezésére álló 25 tesztnap valamelyikén, és most nyilvánosságra is került a menetrend, amelybe a megszokott teszthelyszínek mellé még olyan pályák is bekerültek, mint Mexikóváros és Interlagos - ezen a két helyen a versenyhétvége után maradnak majd ott az érintett istállók gyakorolni.

A táblázatból látható, hogy a bahreini és a hungaroringi évközi tesztre is beütemeztek egy napot. Erről további részletek még nem kerültek elő, de valószínű, hogy ott az érintett csapatok egyik napon két autót is futtathatnak majd. Egyik az istálló tervezett tesztprogramját bonyolítja majd le, a másik pedig a Pirelli rendelkezésére áll. A gumiteszten résztvevő autókra semmilyen új fejlesztés nem kerülhet fel, és a beállításokról, valamint a karosszéria konfigurációjáról és a használt motorról is adatokat kell szolgáltatniuk a Pirelli számára, ezzel biztosítva, hogy senki nem próbálja a saját érdekeinek megfelelően hasznosítani ezeket a gyakorlási lehetőségeket.

 

A 2017-es gumitesztek menetrendje:

Időpont Pálya Csapat
április 18-19. Bahrein Ferrari (1 nap)
május 16-17. Barcelona Renault és Toro Rosso (2-2 nap)
május 31. - június 1. Paul Ricard Red Bull (2 nap, vizes teszt)
június 29-30. Paul Ricard Red Bull (2 nap)
július 18-19. Silverstone Williams és Haas (2-2 nap)
július 19-20. Magny-Cours McLaren (2 nap, vizes teszt)
augusztus 1-2. Hungaroring Mercedes (1 nap)
augusztus 3-4. Barcelona Ferrari (2 nap)
szeptember 7-8. Paul Ricard Mercedes (2 nap)
október 31. - november 1. Mexikóváros Sauber (2 nap), Force India (1 nap)
november 14-15. Interlagos McLaren (2 nap)
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: