DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Miért nem teszteli Button a McLarent Monaco előtt?

Pörögnek az események a McLaren-Honda körül. Alonso bejelentette csütörtökön, hogy rajthoz áll idén az Indy 500-on, azóta kiderült, Button helyettesíti őt Monte-Carlóban. De miért nem teszteli egy kört sem előtte az autót?

Tavaly év végén Jenson Button (nem hivatalosan) visszavonult a Formula-1-től, bár a McLarennél fejlesztőpilótaként szerződésben maradt és akkor is hangoztatták, ha bármelyik pilótát helyettesíteni kell egy-egy futamon, a brit pilóta lesz a beugró. Ez meg is történik, Monacóban Button indul Alonso helyett.

Korábban 2010 és 2016 között hét szezont húzott le a wokingiaknál Jenson Button, szűk fél éve még ő vezette az egyik autót. Azóta azonban 2017-re alaposan megváltoztak a szabályok, más aerodinamika, szélesebb gumik, jóval nagyobb kanyarsebesség. Kézenfekvőnek tűnt, hogy a Bahreini Nagydíjat követően a jövő heti kollektív F1-es teszten Button kicsit megismerkedik az idei McLarennel.

Button és a McLaren is teljesen megbízik a szimulátoros munkában


Azóta ezt hivatalosan cáfolták, némi meglepetésre, ugyanis a jövő heti tesztelésen Stoffel Vandoorne és Oliver Turvey vezeti majd a McLarent. De miért küldik Buttont Monte Carlóban úgy harcba, hogy az új autót előtte egy percig sem vezeti? A kérdésre Eric Boullier csapatfőnök adott választ.

„Jenson 17 évet töltött a Formula-1-es versenyzésben. Ő korábban hosszú éveken át vezetett olyan autókat, amelyeknek ilyen nagy volt a leszorító ereje, gyorsan meg fog barátkozni vele. Abban pedig egyetértettünk, hogy a bahreini és a spanyol pálya karakterisztikája sem hasonlít a monacóihoz, így nem lenne gyakorlati haszna a tesztnek. A fizikai állapota kiváló, azóta is rendszeresen triatlonozik, az autója finombeállításain pedig a szimulátorunk segítségével fognak dolgozni. Az MTC szimulátora nagyon pontos, így véleményünk szerint többet ér vele, ha inkább néhány napot a szimulátorozással tölt majd el és kimondottan Monacóra készül vele” – nyilatkozta a McLaren csapatfőnöke, Eric Boullier.

Boullier úgy gondolja, hogy tehetsége miatt Monte Carlóban már az első szabadedzés tizedik körétől tökéletesen felveszi majd a ritmust Button.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: