DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

„Érthetetlenek a Mercedesek időmérős körei”

Évek óta láthatjuk, hogy a Mercedes erőforrások még az időmérő edzéseken belül is képesek ugrásszerű teljesítményjavulásra. A motorolaj elégetése úgy tűnik, valótlan érv volt, de akkor mégis mi a titok?

A Toro Rossóval versenyző Carlos Sainz úgy véli, hogy a Mercedes motorok kiválóan állítható üzemmódjai a legfontosabb kulcs ahhoz, hogy a német erőforrást használó istállók némi előnyt élveznek még, különösképpen a közvetlen rivális Williams esetében lehet Massa a középmezőny elején emiatt a különös tulajdonság miatt.

Annak ellenére, hogy Sainz csapata, a Toro Rosso foglalja el jelenleg a konstruktőri világbajnokság 4. helyét, a spanyol pilóta úgy gondolja, hogy a Williams változatlanul hajszálnyi előnyben van hozzájuk képest mind az időmérőn, mind a versenyen. Szerinte ugyanis az időmérőn a harmadik szakaszra tartalékolnak egy kifejezetten erre kifejlesztett motor-üzemmódot, ami ugrásszerű teljesítménynövekedés eredményez.

A Mercedes feltűnően nagyot ugrik a Q3-ban előre


„Nincs nagy különbség köztünk és a Williams között. Az időmérő edzésen valahogy mindig három tizeddel elhúznak tőlünk, de a versenyen ez a különbség nincs meg. A Mercedes motorbeállításai közül az időmérőn valami olyat használnak, ami teljességgel érthetetlen mások számára, senki sem tudja, hogy csinálják” – mutatott rá a Toro Rosso hátrányára a Williamsszel szemben Carlos Sainz.

„Láthatjuk Lewis Hamilton esetében is, ahogy nagy hirtelen a Q3-ban óriásit lép előre, a Williams nyilvánvalóan ugyanúgy tekeri fel az erőforrást. De véleményem szerint a versenyen azért esélyes megverni őket, még ha hangyányival gyorsabb is a tempójuk. Bahreinbe a Force India is hoz valami frissítést, mi vélhetően Barcelonára készülünk el a miénkkel, utána pedig megkapjuk a Renault-erőforrás frissített változatát, utána pedig bármi megváltozhat” – tekintett végül a közeljövőbe a Toro Rosso spanyol pilótája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: