DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Tavaly is újonc győzött az Indy 500-on”

Azzal a csapattal, amellyel Fernando Alonso elindul az idei viadalon: a spanyolnak két csapatfőnöke is lesz, akiket nem ragaszt a pilóta tapasztalatának hiánya az oválpályákról.

Szenzációként robbant a hír szerdán: Fernando Alonso kihagyja a 2017-es Monacói Nagydíjat, hogy életében először részt vegyen az ikonikus indianapolisi 500 mérföldes versenyen, mégpedig a McLaren, az Andretti Autosport és a Honda közös csapatában. A McLaren igazgatója, az amerikai Zak Brown elárulta, az autó a szokásos narancssárga színekbe öltözik a május utolsó hétvégéjén zajló viadalon. A csapatvezető arról is beszélt, milyen eredmények reményével vág neki a spanyol a versenynek.

„Megnyerheti Fernando az Indy 500-at? Nem leszek buta, hogy elhamarkodott jóslatokba bocsátkozzak, de arra számítok, hogy ott lesz az elején. Mondjuk azt, hogy a csapat, amellyel versenyezni fog, tavaly megnyerte a versenyt, ugyanezzel a Honda-motorral, ő pedig a világ legjobb versenyzője. Ez így elég meggyőző kombináció, ezért úgy gondolom, elég szép reményekkel fog nekivágni” – mondta Brown. McLaren-autó háromszor, 1972-ben, 1974-ben és 1976-ban nyerte meg az Indy 500-at, utóbbi két alkalommal a csapat által nevezett versenygép.



„Ráadásul a Formula-1-es autók és IndyCarok között kevésbé markánsak a küönbségek, mint a múltban voltak. A két autó nagyjából egyforma tömegű, kicsivel 700 kilogramm felett, az F1-es autók pedig több erőt adnak le, mint az IndyCarok, miközben a múltban ez fordítva volt. Alig várom a McLaren visszatérését a Téglagyárba, biztos vagyok benne, hogy nagyon boldog ember leszek aznap. Állandó kapcsolatban fogok állni Erickel (Boullier), aki a McLaren-Honda szokásos Formula-1-es tevékenységeit felügyeli majd Monacóban, mint mindig” – nyilatkozott a csapatvezető.

Michael Andretti, az Andretti Autosport vezetője arra mutatott rá, hogy egy éve is egy F1-ből érkező újonc, Alexander Rossi győzött a futamon. „Fernando super-speedway-s tapasztalatának hiánya nem aggaszt engem. Hiszek abban, hogy az Indianapolis 500 az egyik legjobb hely, ahol egy újonc kezdhet, mivel rengeteg edzésidő áll rendelkezésre a pályán – és, ahogy a mi csapatunk bizonyította, újonc is megnyerheti. Fernando óriási tehetség, és teljes mértékben bízom abban, hogy erősen képviselni fogja a McLarent, Hondát és Andretti Autosport.”

A tradíciónak megfelelően az Indy 500-at nem normál versenyhétvége keretében bonyolítják le, a pályán zajló események már 13 nappal a futam előtt elkezdődnek: nem kevesebb, mint hat nap tartanak edzéseket, az időmérő pedig két napot ölel fel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: