DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Végre gyors a Ferrari! - A boltokban a legfrissebb AFM

Megjelent Magyarország motorsport magazinjának legfrissebb száma, amely fokozott figyelmet szentel a Formula-1-es szezonkezdet történéseinek és a Ferrari várva várt feltámadásának.

Nem sokan hitték, hogy az új szabályok érkezésével éppen a Ferrari lesz képes a leglátványosabb javulást elérni az előző évhez képest, hiszen az olaszok a közelmúltban rendszerint küszködtek a nagy átalakulásokat követően. Sebastian Vettel azonban Melbourne-ben beteljesítette, amit világszerte sokan reméltek: képes volt megnyerni a szezonnyitót, ezzel három év után először egy csapat ténylegesen hadat üzent a Mercedesnek. Az Autósport és Formula Magazin utánajár, milyen jelek utaltak a Ferrari feltámadására, és hogy vajon kitarthat-e a Scuderia lendülete egy egész szezonon át húzódó kiélezett csatához.

Nem minden világbajnoknak ég azonban jól a szénája. Fernando Alonso életében bekövetkezett az, ami 2015 kezdetén talán még a rémálmaiban sem jelent meg: a McLaren-Hondával töltött harmadik szezonját is versenyképtelen és megbízhatatlan technikával kell megkezdenie. A lap elemzése hosszasan elmereng a spanyol végeláthatatlan tragédiáján, megpróbálja megfejteni, milyen döntések vezethették vakvágányra a mezőny talán legjobb pilótájának karrierjét, és felteszi a kérdést, vajon Alonso beírhatja-e még valahogy a nevét az autóversenyzés legnagyobb ikonjai közé.

Még egy óra hátra volt az utolsó téli tesztből, mikor a Formula–1 közösségét elérte a gyászhír: rövid, kórházban töltött ápolást követően elhunyt John Surtees, a sorozat 1964-es világbajnoka. A sport valódi óriásával lettünk szegényebbek, aki rendkívül eredményes motorversenyzői pályafutás után ült át autókba, ráadásul más nagyságokhoz hasonlóan a saját csapat irányítása sem hiányzott életpályájából. Az AFM megemlékezik egy versenyzői karrierről, amelyhez hasonlót talán már soha nem fog megtapasztalni a technikai sportok világa.

Egy szezon kezdetekor a rajongókat mindig izgatott várakozással tölti el, hogy a csapatok milyen látható újításokkal rukkolnak elő autóikon, és 2017 igencsak termékenynek bizonyul ebből a szempontból, hiszen a módosult technikai szabályok új játékteret nyitottak meg az aerodinamikai szakemberek előtt. Az idei év slágertémájának az autók hátsó részére felkerült cápauszony és a T-szárny bizonyult, ennek apropóján pedig a magazin visszarepít minket a múltba, bemutatva a Formula-1 történetének legfurcsább kinézetű szárnyait és karosszériáit - egyes megoldások nagy sikernek bizonyultak, a radikális formatervek nagy része viszont hamar a süllyesztőbe került.

Az AFM szerkesztősége április első hétvégéjén a barcelonai versenypályán járt, hogy közelebbről is szemügyre vegye az egyik legdinamikusabban fejlődő új sorozat, a Ralikrossz-világbajnokság szezonnyitóját. A mezőny érkezésének apropóján szokatlan módosításokat eszközöltek a pályán, amely immár földes szakaszokat, valamint egy alternatív útvonalat is tartalmazott, ezek ugyanis a pörgős, néhány perces versenyeket szolgáltató WRX sajátos tartozékai. A rajongók megnyerése ráadásul a felhozatalon nem fog múlni, hiszen a negyedik szezonját kezdő bajnokságnak máris olyan résztvevői vannak, mint Loeb, Solberg, Ekström vagy Block, ráadásul idénre egy magyar pilóta is csatlakozott ehhez az elit klubhoz. A lap a helyszíni beszámoló és a versenyzőkkel készült interjúk révén próbálja megismertetni a versenyzés ezen újszerű válfaját az olvasókkal.

További témák a lapból:

- Jobb lenne az F1 rövidebb versenyekkel?

- Ausztrál Nagydíj versenyriport

- Két F1-es sztár is érkezik az idei Nagy Futamra

- Dávid Sándor különvélemény rovata

- Hősök: Háborús sérültek Le Mans-ba készülnek

- Hogyan maradt ülés nélkül a világ egyik legjobb pilótája?

- Eső a sivatagban: Elstartolt a MotoGP-szezon

- Megérkezett Rossi és Marquez új kihívója

- Rali-ob: Herczigék győzelemmel nyitottak

- Rengetegen jöttek el hozzánk az AMTS-en

- Fittipaldi EF7 Gran Turismo: A vágy tárgya

- Egy lány és egy autó: Lilla és az Audi

A legfrissebb AFM a MotoGP, a rali-vb és a többi népszerű hazai és nemzetközi autósport-széria híreivel és háttéranyagaival megvásárolható az újságosoknál vagy előfizethető a formula.hu weboldalán.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: