DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Rendőrök segítenek a Kínai Nagydíj biztonságos megrendezésében

Az FIA úgy döntött, változatlanul haladhat tovább a sanghaji F1-es hétvége programja, a szervezők pedig azt is lehetővé tették, hogy ha vasárnapra romlana az idő, egy mentőautó gyorsan célba juttathasson egy sérült pilótát komoly incidens után.

A pénteki edzésnapot csak közvetve tette tönkre az időjárás Sanghajban, ugyanis a pálya alkalmas volt arra, hogy autók körözzenek rajta, csak a szükséges felszerelésekkel rendelkező kórház környékén uralkodtak olyan viszonyok, hogy a mentőhelikopter nem tudott volna leszállni. Ennek következtében az is felmerült, hogy az időmérőt és a futamot is szombaton rendezzék (a harmadik szabadedzést borús, de legalább ködmentes ég alatt, és száraz pályán tartották), ám az FIA a pilóták péntek esti eligazítása után úgy döntött, hogy minden a tervek szerint fog zajlani.



Az időjárás-előrejelzések szerint azonban vasárnapra hasonló idő várható, mint a tegnapi nap során, a szervezők pedig annak érdekében, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között rendezzék meg a Kínai Nagydíjat, a Nemzetközi Automobil Szövetséggel együttműködve lehetővé tették, hogy mentőautóval minél gyorsabban szállítsák kórházba a pilótákat egy-egy komolyabb sérülés esetén. Az FIA-nak azonban kikötései vannak hasonló esetekre: súlyos égési sérüléseket szenvedőket kivéve minden versenyzőt húsz perc alatt el kell juttatni a kórházba, függetlenül az időjárási és közlekedési körülményektől. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor meg kell szakítani a programot.

Nos, a pénteki edzések során éppen e miatt nem igazán láttunk autókat a pályán, az FIA viszont rendőri biztosítást kért és kapott vasárnapra, ha hasonló lenne az időjárás. A Motorsport információi szerint egy, legtöbb sérülést kezelni tudó kórház is található öt kilométerre a sanghaji aszfaltcsíkról, de neurológiai osztály nélkül – mindenesetre már történtek lépések annak érdekében, hogy a legszükségesebb eszközöket átszállítsák.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: