DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Prost szerint nem jó a gumiszabály

Alain Prost, négyszeres Formula-1-es világbajnok szerint a jelenlegi gumiszabályok nem segítik az izgalmas versenyzést, szerinte nagyobb szabadságot kellene adni a csapatoknak és a pilótáknak ilyen téren.

A franciák egyetlen F1-es világbajnoka szerint az abroncsok keverékének megválasztásakor teljes szabadságot kellene kapniuk a versenyzőknek. A száguldó cirkusz idei szabályai gyorsabbá tették a versenyautókat, ezzel azonban az előzési manőverek lehetősége nagyon lecsökkent. A gumikeverékek szabályozása miatt is kevés az izgalom.

A Renault tanácsadója szorgalmazná, hogy jóval több keverék közül választhassanak. „Hadd válasszanak a pilóták mind az öt jelenleg is meglévő keverék közül, valamint további 13 szettet kellene rendelkezésükre bocsátani, ami olyan lenne pontosan, amilyet ők szeretnének” – nyilatkozta Alain Prost.

Prost szerint túl szigorú a gumiszabályozás


Jelenleg a Pirelli három különböző keverékű gumiszettet visz minden versenyre, ezzel erősen behatárolja, miből is lehet választani. Prost azonban még tovább ment. „Ha rajtam múlna, azt is megengedném, hogy különböző keveréket használjanak a bal és a jobb oldalra és fordítva. Azt sem tartom túlságosan jó ötletnek, hogy megszabják, hogy a futamokon kötelező két különböző keveréket használni a versenyzőknek. Ha kerékcsere nélkül szeretne valaki végigmenni egy kemény keveréken, hadd tegye!” – zárta okfejtését a „professzor”.

A francia legenda szerint ez sokkal izgalmasabb versenyekhez vezetne, teljesen különböző taktikákat választanának a pilóták.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: