DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A McLaren tulajdonosai végleg meg akarnak válni Ron Dennistől

Miután a csapat egykori sikerkovácsa tavaly év végén érdekellentétek miatt távozni kényszerült Wokingból, a többségi tulajdonosok azt szeretnék, ha semmilyen érdekeltsége nem maradna a jövőben az alakulatnál.

Bár Ron Dennis csak a nyolcvanas évek elején csatlakozott a McLarenhez saját, Project Four nevű csapatával, a wokingiak igazi sikerkorszakai az ő nevéhez fűződnek. A keze alatt vált világbajnok Alain Prostból, Ayrton Sennából, Mika Hakkinenből, és Lewis Hamiltonból is, s miután 2008 végén hátrébb lépett az F1-es gárdától, 2014-ben visszatért, és vezérigazgatóként irányította a McLaren mindennapjait.



Dennis jelenleg 25%-os részesedéssel rendelkezik a vállalatban, akárcsak egykori üzleti partnere, Mansour Ojjeh, a bahreini királyi család (Mumtalakat Holdings) pedig a cég felét birtokolja. Az üzletember korábban két alkalommal is próbálta kivásárolni részesedéseikből a másik két felet, sikertelenül, most pedig úgy tűnik, a szerepek felcserélődnek, és brit sajtóértesülések szerint Ojjehék szeretnék átvenni Dennistől saját részvényeit.

A brit először akkor vált kegyvesztetté Wokingban, amikor érdekellentétek miatt a többségi tulajdonosok tavaly eltávolították a McLaren vezérigazgatói székéből (helyét később az amerikai Zak Brown foglalta el). Ojjeh és a Mumtalakat terve akár a csapat motorszállítói partnerére, a Hondára is hatással lehet: egyfelől azért, mert Dennis hozta a japánokat a McLarenhez, másrészt pedig azért, mert a részvényeseknek állítólag 100 millió dolláros támogatásra van szükségük ahhoz, hogy folytatni tudják – ez pontosan akkora összeg, amennyit a Honda szán F1-es programjára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: