DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A McLaren elmondta, építenek-e saját motort

Az utóbbi időben komolyan felerősödtek a wokingiak és a Honda szakításáról szóló híresztelések - még az is felmerült, hogy a McLaren olyan tesz, amit eddig még soha, azaz házon belül készített erőforrást fog használni.

A McLaren azzal a reménnyel vágott neki a 2017-es szezonnak, hogy sikerül megfordítaniuk az utóbbi két év sikertelenségét, és az új szabályok által épített MCL32-essel visszatérhetnek az élmezőnybe. Nos, az Ausztrál Nagydíj után kijelenthető, hogy „ugyanott vannak, ahol a part szakad”: a csomag megbízhatatlan, és Fernando Alonso éppen csak harcban állt az utolsó pontszerző helyért. A kritikák legfőbb célpontja motorszállítójuk, a Honda volt, amely még három év után sem tudja kiküszöbölni erőforrásai gyermekbetegségeit, ezért olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy megszakad a brit-japán partnerkapcsolat.



Ezzel párhuzamosan arról is beszéltek, hogy a McLaren saját erőforrást épít, ezt a lehetőséget viszont Zak Brown, a gárda vezérigazgatója elhárította. „A McLaren Automotive másfajta üzlet, közös részvényesekkel, akikkel nagyon szoros a kapcsolatunk” – idézte a Motorsport az amerikait. „Az ottani részleg McLaren-motorokat használ, az F1-ben viszont gazdasági szempontból máshol van az elsődlegesség, és más a versenyzéshez való hozzáállásunk, így ez eddig még nem került szóba nálunk. Ki tudja, tíz év múlva lehet, hogy megcsináljuk, most azonban nincs terítéken. Nem motorgyártók vagyunk, hanem egy versenycsapat és konstruktőr.”

A Honda távozása mellett az is szóba került, hogy a McLaren visszatér a Mercedes kebelére, Brown azonban kiemelte, hogy továbbra is a jelenlegi kapcsolat megszilárdítása a legfontosabb. „Nagyon nyíltak vagyunk a Hondával. Együtt dolgozunk azon, hogy olyan gyorsan versenyképesek legyünk, amennyire csak lehet, és hogy ismét világbajnokokká váljunk: minden egyes megbeszélésünkön előjön, hogy hogyan keveredhetnénk ki ebből a helyzetből.”

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso több alkalommal is hangot adott frusztrációjának, amely Brown szerint teljes mértékben érthető. „Úgy gondolom, Fernando nagyon versenyképes akar lenni, és ha megnézünk bármelyik világbajnokot, addig elégedetlenkednek, amíg nem nyernek. Ezért versenyeznek nálunk. Éppen emiatt az is várható, hogy megjegyzéseket tesz a teljesítményt illetően – nem hinném, hogy ez meglepetés lenne, vagy egészségtelen a csapat számára. Ez mindenkinek nehéz, hiszen nagyon sok interjút adunk, és néha elferdítik a mondanivalónkat, de a kapcsolatunk még mindig remek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: