DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Vizsgálat indul a túl korán pályára rohanó szurkolók miatt

Az FIA vizsgálatot indít az Ausztrál Nagydíj leintése utáni események miatt, amikor a rajongók elözönlötték a pályát már akkor, amikor a versenyautók még jócskán a levezető körüket teljesítették.

Felettébb érdekes látványt nyújtott az elmúlt évektől teljesen eltérő módon a levezető kör közben a pályára özönlő szurkolók hada. Valahogy átjutottak a biztonsági kerítéseken és egyenesen a pályára futottak, mialatt a versenyautók még közel sem teljesítették a levezető körüket. A televíziós felvételeken látszott, hogy az autók egészen közel kellett, hogy elmenjenek a rajongók mellett. Addigra a versenyzők természetesen jócskán csökkentett sebességgel haladtak, de ez a valóságban még mindig nagyjából egy autópályán közlekedő kocsi sebességének felel meg.

„Jó értelemben véve őrült dolog volt, amikor láttam, hogy az emberek Ferrari zászlókkal a kezükben rohannak be a pályára, hihetetlen érzés volt” – mondta lelkesen a leintés után a győztes, Sebastian Vettel. Kevésbé tetszett azonban a sportfelügyelőségnek a dolog, szerintük túlságosan is veszélyes lehetett volna a szituáció, aminek nem is szabadott volna megtörténnie.

Hosszú évek óta szigorúan tilos a pályára lépni a levezető körben


A rajongókat gyakran beengedik a pályára a versenyek után, de ez az eredményhirdetés előtt történik csak meg, amikor megbizonyosodnak róla, hogy az utolsó autó is biztonsággal beérkezett a bokszutcába. A versenyautókat ugyanis egy ellenőrző kocsi követi a levezető körben, ami mögött egészen biztosan nincs már F1-es autó.

„Valamilyen oknál fogva a biztonsági kapukat már az autók beérkezése előtt kinyitották a 15-ös kanyarban. Valószínűleg eufórikus örömben úszó Ferrari-rajongók lehettek a pályán. Szerencsére, igazán veszélyes helyzet nem alakult ki, de ki fogjuk vizsgálni, mi történt” – nyilatkozott a furcsa történésről Charlie Whiting versenyigazgató.

A versenyszervező, Andrew Westacott sem lelkesedett. Elmondta, hogy nagyon szigorú szabályokat fektettek le a levezető körrel kapcsolatban is, ami az elmúlt 21 (melbourne-i) versenyen tökéletesen működött, de most valami hiba csúszott a számításba. A vizsgálat majd kideríti, miért nyitották meg a kapukat a versenyirányítás engedélye nélkül.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: