DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Előzés? Miféle előzés? Elégedetlenek a pilóták

Az Ausztrál Nagydíj után többen is hangot adtak a csapatok és versenyzőik közül nemtetszésüknek, hogy az új F1-es autók mögötti haladás is nehéz, az előzés pedig szinte lehetetlenné vált.

Toto Wolff, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Felipe Massa, Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas… és még sorolhatnánk a neveket, akik aggódnak az új szabályok miatti előzésmentes futamok rémképétől. A háromszoros világbajnok Hamilton már a futam közben panaszkodott rádión, hogy a jóval lassabb Verstappent sem lesz képes legyűrni. Nico Hülkenberg is nyilatkozott már arról, mennyire nehéz követni is az előtte levőt az óriási turbulencia miatt.

Pereznek sikerült a csoda, a Toro Rossókat megelőzte a pályán Melbourne-ben


A Mercedes részéről Toto Wolff csapatfőnök mondta el véleményét. „Imádom az új autókat. Ha a fedélzeti kamerák képét nézzük, egyszerűen bámulatos, például Lewis Hamilton első rajtkockát érő köre is. Ezt akartuk elérni. Előzési szempontból azonban kicsit sem jó, Melbourne ilyen téren nem is segített. Talán azokon a pályákon láthatunk majd több előzést, ahol a DRS hatása komolyabban segíti a hátul levő versenyzőt” – vázolta fel véleményét Wolff. Hamilton csapattársa, Valtteri Bottas szerint is megzavarja a turbulens levegő az autó egyensúlyát, ilyenkor az aerodinamikai beállítások „összezavarodnak”, szinte teljesen elveszti az autó a tapadását.

Lewis Hamilton: „Mindig is nehéz volt követni az előttünk haladót, de most még sokkal rosszabb. Nagyon remélem, hogy a szezon hátralevő része nem válik szimpla vonatozássá.”

Max Verstappen: „Nagyon nehéz volt közelről követni a másikat. Amint nagyjából két másodpercen belülre kerülsz, máris erősen megérzed, sőt a gumijaidat is tönkreteheti.”

Felipe Massa: „Előzés? Miféle előzés? A rajtnál tudtam előzni, a verseny további részében azonban nagyon nehéz dolog. A pilóta számára az autót élvezetesebb vezetni, de az előzés sokkal nehezebb lett, mint volt korábban.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: