DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Williams: A Mercedes-motorral bajnokok is lehetünk

A Red Bullt hozza fel példaként Paddy Lowe arra, hogy egy nem gyári csapat is világbajnoki címet szerezhet – amíg azonban a Williams elkezdhet ezen gondolkodni, még hosszú munka vár a csapatra.

Az előszezon tesztjei folyamán a Williams ígéretes köridőket produkált, és személyzeti téren is erősödtek a Mercedestől átszerződő Paddy Lowe érkezésével. Az új technikai igazgatóval együtt nagy adag optimizmussal is gazdagodott a Williams, arra a kérdésre ugyanis, elképzelhetőnek tartja-e, hogy ügyfélcsapatként, gyártó támogatása nélkül győzhessenek, így válaszolt:

„Igen, hiszen a motorok a Mercedes minden csapatánál azonosak, ahogy elvileg lenniük kellene az összes motorszállítónál. Abszolút lehetségesnek tartom a bajnoki cím megnyerését ügyfélként. Nincs is erre jobb példa, mint a Red Bull, amely kiválóan teljesít a Renault motorjával, habár nem sorolják őket a gyári státuszú csapatok közé.”



Az F1-es pályafutását Williamsnél kezdő, oda 24 év elteltével visszatérő Lowe persze elismeri, hosszú időre és rengeteg munkára van még szükség ahhoz, hogy az alakulat ilyen célról álmodjon: „Ez egy rendkívül nehéz sport, az emberek talán el is felejtik, hogy minden csapat hihetetlenül magas szinten működik, a professzionalizmus foka, a mérnöki norma felfoghatatlan.”

„Egyetlen csapathoz sem érkezhetsz meg úgy, hogy gyors válaszokat vagy csodafegyvert remélsz. Rengeteg alapos munkára lesz szükség, és idő kell majd hozzá, az, hogy összefogjon a csapat. Ezekre az összetevőkre van szükség, ha előbbre akarsz kerülni a rajtrácson, vagy a helyeden maradni, ha elöl vagy. Így volt ez a Mercedesnél is” – idézte fel Lowe.

A Williamst technikai fronton hosszú évtizedeken át igazgató Patrick Head szintén kiemelte, a 2017-es autóra Lowe-nak még kevés ráhatása lehet. „Nehéz dolga lesz Paddynek, ha óriási változásokat akar az idei autón. A fő, hogy összehangolja a közös munkát, gondoskodjon a megfelelő döntéshozásról és irányt jelöljön ki. Pontos részleteket nem ismerek, de azt tudom, hogy bizonytalan időszakon estek át, mivel más vált be a szélcsatornában és a pályán. Fontos, hogy ezek kölcsönviszonyban álljanak, és biztos, hogy Paddy sok figyelmet fog erre szentelni” – mondta Head a Sky Sportsnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: