DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Rögtön balhéval kezdődik a szezon?

A Ferrari kifogásolta két riválisának, a Mercedesnek és a Red Bullnak a felfüggesztésükre vonatkozó megoldásukat, megkérdőjelezve annak legalitását. Az FIA megkérte ezt a két csapatot, hogy változtasson rajta.

A felfüggesztés rendszere körül kialakult ellentmondás a téli szünet folyamán lángolt fel, amikor a Ferrari istálló a szabályok tisztázását kérte az FIA-tól. A két rivális felfüggesztési koncepciójának legalitását kérdőjelezték meg az olaszok, amivel egyértelműen aerodinamikai előnyhöz jutnának.

Változtattak-e a kérdéses felfüggesztésen, vagy máris balhéval kezdődik a szezon?


Bár a Ferrari levele eredetileg csak teoretikus ötleteket tartalmazott, egyértelmű volt, hogy a valós indoka az ellenlábas Mercedes és Red Bull okos, de szerintük kérdőjelesen legális megoldásának megtámadása volt. A téli tesztek előtt múlt hónapban az FIA kiadta az állásfoglalást, miszerint a felfüggesztés nem segítheti az aerodinamikai teljesítményt. Mivel az alapos vizsgálatok során a Red Bull és a Mercedes felfüggesztésénél nem ez derült ki, a szövetség ezt a két csapatot felfüggesztésének megváltoztatására kérte.

Charlie Whiting megerősítette, hogy nem engedélyezett az ilyen okos-felfüggesztések használata. Úgy tudni, a Mercedes tavaly nem minden versenyen használta ezt a megoldását, tehát a jelek szerint e rendszer nélkül is a legjobbak voltak. Whiting reméli, hogy a balhét megelőzendő az említett két istálló megtette a szükséges változtatásokat. Azt is hozzátette, hogy a másik említett kényes kérdést – a motorolaj üzemanyagként való elégetésének lehetőségét – is figyelni fogják már az Ausztrál Nagydíj során.

 Még el sem kezdődött az esztendő, de máris két komolyabb vita van kialakulóban, kérdés, lesz-e belőle botrány, vagy békésen rendeződnek a dolgok.

UPDATE: Az FIA a csütörtöki ellenőrzésen zöld utat adott a Red Bull és a Mercedes autóinak is, változtattak a felfüggesztésen, így a testület azt reméli, nem lehet már botrány ebből.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: