DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hamarosan betiltják a cápauszonyt és T-szárnyat is?

Az új szabályok bevezetése lehetővé tette a nem túl kecses cápauszonyok ismételt bevezetését, ezzel segítve a levegő áramlását a hátsó szárny irányába. Most úgy fest, nem lesz hosszú életű a dolog.

Charlie Whiting, az F1 versenyigazgató arra számít, már a jövő szezontól betiltják a T-szárnyakat és az előbb említett cápauszonyokat, mivel a szurkolók visszhangja ezen két alkatrésszel kapcsolatban botrányosan rossz. Az autó ezen két része elég sokat ront az esztétikai élményen, viszont gyakorlati haszna elég komoly, így gyakorlatilag mindenki használja.

Mind a rajongók, mind az F1 új sporigazgatója, Ross Brawn kritizálta a cápauszonyokat, így jó eséllyel a szabályokat jövő évre újraírják és ezt a két alkatrészt betiltják az autókon.

Jövőre máris repülnek a cápauszonyok?


„Jövőre nagy esély mutatkozik, hogy betiltásra kerülnek, mert igen sok embernek szúrja a szemét ez a csúnyácska dolog. Személy szerint én nem vagyok ellene, de a legtöbb ember reakciója meggyőző, erre nem igazán számítottunk” – jelentette ki Whiting.

 

Whiting azt is elmondta, hogy a T-szárnyak külön vizsgálat alá fognak esni Melbourne-ben, a rugalmasságukat tesztelve. Kérdéses és kényes ugyanis ez a pontja az autóknak, bizonyos fényképek alapján úgy tűnt, a nagy kanyarsebességek mellett meghajlanak ezek a szárnyak. Az egyik érintett istálló a Haas-Ferrari lehet. A csapatfőnök, Günther Steiner annyit fűzött hozzá, hogy a tesztek óta nem nyúltak a kérdéses részhez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: