DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Csajos lett a Force India, rögtön gond is van a súlyával

Sergio Perez Melbourne-ben elárulta, komoly éhezőkúrára fogta őt csapata a barcelonai tesztek óta, miután kiderült, hogy a VJM10-es modell versenysúlya nagyobb lett a kelleténél.

Idénre a pilóta és az autó együttes minimális súlyát 702 kg-ról 728 kg-ra növelték, amit részben a tengelytáv és a gumik szélesedése tett indokolttá, viszont maradt benne annyi „ráhagyás”, hogy valamivel könnyebbé tegye a versenyzők életét is. Az elmúlt években nem volt ritka jelenség, hogy a csapatok fogyókúrára kérték meg pilótáikat, hogy a versenysúlyt a lehető legközelebb tudják tartani a minimumhoz, hiszen minden kilogramm századokban mérhető különbséget jelent a köridőben.

force-india



Ám ebben az évben is előkerült már egy ilyen eset, Sergio Perez ugyanis az Ausztrál Nagydíj helyszínére érkezve felfedte, a Force India autója a vártnál nehezebb lett, a különbséget pedig rövid úton a versenyzőkön lehet ledolgozni a legkönnyebben.

„A Barcelona óta eltelt hetekben nagyon sokat tettem azért, hogy veszítsek egy kicsit a súlyomból. Persze a tavalyi év vége után felszedtem pár kilót csupán azáltal, hogy többet edzettem és izmokat fejlesztettem, viszont a múlt hét óta szélsőséges diétát kell tartanom, ami szombatig így is marad. Folyamatosan éhes vagyok, de minél többet fogyok, annál jobb lesz a csapatunknak” - vázolta a nem túl rózsás realitást a mexikói.

A súlytöbbletre ráadásul meglehetősen későn, csak a tesztek befejeztével jött rá a Force India. Perez ennek okát is felfedte, ugyanakkor biztos benne, hogy hamarosan véget vethet a koplalásnak.

„A teszten valójában nem is mértük le az autót, mert úgyis rengeteg szenzorral meg mindenféle dologgal volt teletűzdelve. De ha sikerült 2-3 kilót leadnom Barcelona óta, akkor most nagyjából rendben leszünk. És úgy gondolom, hogy az autó súlyproblémája előbb vagy utóbb meg fog oldódni - ha még nem is ezen a hétvégén, de legkésőbb a Bahreini Nagydíjra kitalálunk valamit” - bizakodott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: