DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Négy indok, amiért Bottas megverheti Hamiltont

Ez Valtteri Bottas élete esélye, korábban is úgy aposztrofálták a finn tehetséget, mint leendő világbajnokot. De vajon mi szól mellette, amivel háromszoros világbajnok csapattársát megverheti?

Ollie Barstow és Luke Smith motorsport-szakértők összegyűjtötték, mi szól Bottas mellett. Ebben a sportban ezredmásodpercek dönthetnek első és második hely sorsáról, de ugyanolyan fontos lehet a pszichikai hadviselés is, amire jó néhány példát láthattunk az elmúlt években és a korábbi évtizedekben is.

1. Bottas ritkán és keveset hibázik

A finn pilóta nem gyakori vendég a gumikordonokban és a kavicságyban. 2013-as debütálása óta 77 futamot teljesített, ebből mindössze 7x kellett feladnia a futamot, ráadásul ebből mindössze kettő (!) történt karambol miatt. A folyamatos, magabiztos teljesítmény nagyon sokat hozhat a konyhára, többek között Nico Rosberg ennek köszönhette a tavaly megnyert címét.

2. Valtteri Bottas szinte kizökkenthetetlen hidegvérű nyugalmi helyzetéből

A finn nyelv ezt „Sisu”-nak hívja, Raikkönennél halmozottan megfigyelhető ez, de korábban Mika Hakkinen is rendelkezett ezzel a típusú belső nyugalommal. Az ilyen emberek remekül zárják ki a külvilágot maguk körül és a pszichikai trükkök kevésbé hatásosak ellenük. Mindig a következő futamra figyelnek csak, arra viszont kiválóan összpontosítva, így igen nehéz őket megtörni lelkileg.

Hamilton Rosberget könnyebben törte meg, Bottasszal nehezebb dolga lesz


3. Jobban ismeri Hamiltont, mint Hamilton őt

Hamilton régóta reflektorfényben van, Bottas szinte a szürkeségből lép most előrébb. A brit sokszor vezet indulatból és jobban kifejezi érzelmeit, sokkal inkább hangulatember és ingadozó formát képes mutatni. Bottas nyugodt, kiegyensúlyozott, egyenletesebb teljesítményre képes.

4. Bottas mindent egy lapra tehet fel

A finn tehetség már a korábbi évek során is megmutatta, hogy a nyomást könnyen átdolgozza pozitív eredményességgé. A Mercedesszel mindössze egy éves szerződést kötött, tehát nem nagyon van ideje várnia az eredményekre, rögtön nyomnia kell neki. Jövőre szabad préda lehet Sebastian Vettel és Fernando Alonso is, ők pedig jó eséllyel ácsingóznának Bottas ülésére. Valtterinek meg kell nyomnia, hogy első legyen, mert a nyugodt második helyet megcélozni nem valószínű, hogy hosszú távon célravezető.

Ez természetesen csak egy okfejtés. Ráadásul Bottasnak egyáltalán nem valószínű, hogy idén csak Hamilton lesz az ellenfele. Simán előtűnhet Vettel, vagy éppen Ricciardo, netán Verstappen vagy Raikkönen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: