DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Másfél másodperc az élcsapatok előnye

Remek munkát végzett a Renault, a vártnál sokkal erősebb a Ferrari, a vártnál is gyengébb a McLaren, a Williams pedig jelenleg negyedik lehet - legalábbis egy F1-es csapatvezető szerint.

Már csak pár nap és megkezdődik a 2017-es Formula-1-es szezon (hogy ezt mennyire jó leírni!), de az erőviszonyokkal kapcsolatban minimum még addig várnunk kell - egyelőre mindenki csak találgathat, hogy ki hol is tart a többiekhez képest. Bob Fernley, a Force India csapatfőnöke szerint azonban a három nagy istálló már most meglépett a mezőny elől és a szabályváltozásokból egyikük sem fog rosszul kijönni, nem lesz "lepattanó" a kisebb csapatok számára.

"A Ferrari sokkal erősebben tért vissza a szünetről, mint ahogy arra számítottam. Ennek eredményeként úgy látom, hogy a Haas is előrébb tart annál, mint ahogy várhattuk. Szerintem a Renault jó munkát végzett, jobbat, mint gondoltam, a McLaren viszont rosszabb, mint ahogy eredetileg számoltuk" - értékelt Fernley.

ferrari-2017-teszt



A Force Indiánál az volt a terv, hogy ha lehet, akkor tovább kell javítani tavalyi eredményüket, ami a csapat történetének legjobbját, a konstruktőri negyedik pozíciót jelenti. "Természetesen a fő célunk az hogy megőrizzük a negyedik helyet, mert mindig is azt mondtuk, hogy a top három elérhetetlen, ha csak valamelyikük nem hibázik - nem hibáztak" - mondta erről a csapatvezető.

Szerinte egyébként már most másfél másodperc az élmezőny előnye körönként és ez csak nőni fog a szezon során - ennyit jelent a nagycsapatok költségvetése, a gyorsabb, hatékonyabb fejlesztés. "A McLaren tarthatná velük a lépést, de erőforrás nélkül nem lehet."

A középmezőny így is érdekes lehet, óriási csata dúlhat a pontszerző helyekért. "Nagyon szoros lehet a harc a Renault, a Toro Rosso, a Williams és a Force India között. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a Williams kisebb előnyben van. Persze a versenytempó más kérdés lehet, ezen a területen dolgozunk."

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: