DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kína után változtathatnak a DRS-szabályokon

Hiába a gyorsabb és agresszívebb kinézetű autók, sokan attól tartanak, hogy előzni viszont jóval nehezebb lesz idén az F1-ben. Az FIA kész változtatni, ha az első két futam képe alapján szükséges.

A 2017-es szabályváltozások szélesebb gumikat, szélesebb és agresszívebb kinézetű autókat hoztak, amelyek a barcelonai tesztek eredményei alapján valóban több másodperccel gyorsabbak lettek, mint az előző években. A pilóták is élvezettel beszéltek az idei gépek vezetésével kapcsolatban, egy hátrányt azonban kiemeltek: úgy érzik, az előttünk álló szezonban sokkal nehezebb lesz előzni majd.

Az akció hiánya már korábban is komoly problémákat okozott a Formula-1 számára, ezért vezették be 2011-ben a DRS-t, amely nem nyerte el az összes rajongó tetszését, mivel mesterségessé tette a helycseréket. A csapatok és versenyzők szerint azonban idén a megváltozott aerodinamikai tulajdonságok miatt csökkenni fog a nyitható hátsó szárnyak szerepe, az FIA pedig készen áll változtatni az előírásokon – elsősorban a DRS-zónák hosszának megnövelésével –, ha az valóban szükségesnek bizonyul.

vettel-stroll-barcelona-teszt-f1-dppi



Az F1Fanatic értesülései szerint a második, kínai verseny után ülnek le erről egyeztetni: „Tanulmányoznunk kell az előzéseket, mert az autók alapvetően megváltoztak aerodinamikai szempontból” – nyilatkozta Aldo Costa, a Mercedes műszaki igazgatója. „Nem igazán vizsgálták meg, hogy hogyan változik majd az előzések nehézsége, szóval meg kell várnunk, hogy ez kiderüljön. Elképzelhető, hogy kisebb lesz a DRS hatása, ezért lehet, hogy az FIA meghosszabbítja a zónákat, hogy legalább olyan hatékony legyen, mint eddig.”

„Apránként, lépésről lépésre kell megvizsgálnunk, hogyan fest majd idén a versenyzés” – folytatta a szakember. „Az autók nagyszerűek az aerodinamikai fejlesztések szempontjából, sokkal nagyobb a teljesítményük, sokkal gyorsabbak lettek. Jobban, agresszívebben és modernebbül néznek ki, mint korábban. A versenyek képét illetően azonban még meg kell vizsgálnunk a helyzetet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: