DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Egy második csapat segítene a Hondának

A Honda Formula-1-es projektjének vezetője, Yusuke Hasegawa úgy véli, ha egy helyett két csapatot látnának el erőforrásokkal, az egyértelműen jól jönne a japánoknak.

A Honda szerint ugyanis a motorgyártó ebben az esetben jóval gyorsabban tudna reagálni a problémákra. A McLarennek exkluzív szerződése van a Hondával 2015 óta, de a japán motorgyártó igazából azóta csak szenved, amióta visszatért a Formula-1-be.

Tavaly jól látható fejlődést tapasztalhattunk a wokingiaknál, a konstruktőri kilencedik helyüket a hatodikra tornászták fel. Jelen állás szerint a McLaren ezt nem lesz képes megismételni az idei évben, a szezon előtti tesztek gyenge és megbízhatatlan motorteljesítményéből kiindulva. A japán erőforrás mindössze 425 kört tett meg nyolc nap leforgása alatt, messze a legkevesebbet. A Renault-motoros autók például 1865 kört teljesítettek.

Felnő-e a feladathoz a Honda?


Hasegawa szerint a több csapat nagy előnyt jelent a többi gyártónak. „Ha több lehetőségünk van próbálgatni, az nyilván jobb, több időt tölthetünk a pályán. Megpróbáljuk a tavalyi erőforrást használni némileg továbbfejlesztve, hogy nyerjünk egy kis időt. Tavaly gyengén kezdtünk, de folyamatosan fejlődtünk, az ütem jónak tűnt. Mostanra azonban egy teljesen új koncepciójú motorral próbálkoztunk és a jelek szerint még jócskán van szükségünk időre, hogy beérjük az előttünk levőket és saját magunkat” – nyilatkozott a japán szakember.

„Fernando gyorsabb fejlődésre számított, nekünk pedig meg kell mutatnunk, hogy tudunk sokkal gyorsabbak és jobbak lenni, nem csak szavakban. Ez most nagyon fontos. Melbourne-ig volt egy kis időnk és tettünk is néhány változtatást az erőforrással kapcsolatban. Tudjuk, hogy jó irányba haladunk, a motorprogramozásban van még sok javítanivalónk. A szezon során szakadatlanul óriási erőfeszítéseket fogunk tenni, hogy a versenyképességünket jelentősen növeljük” – zárta a helyzet elemzését Hasegawa.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: