DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Haas nem sereghajtónak érkezett

Míg a Formula-1 amerikai tulajdonosai kutatják az új, USA-beli helyszíneket, a sorozat egyetlen amerikai tulajdonú istállója, a Haas már a szezonnyitóra készül.

A NASCAR-ban is érdekelt Gene Haas csapattulajdonos komoly időbeosztással rendelkezik így az F1-es szezon kezdetének küszöbén. Ez lesz istállójának második évada az autósport csúcskategóriájában. Egyáltalán nem csak az amerikai kontinensben gondolkodik, szerinte ugyanis a világ más részein is jó képet kell festeniük magukról. Az F1 tulajdonosai pedig azon dolgoznak, hogy Észak-Amerikában találjanak új versenyhelyszíneket és ugyanott komoly szurkolói bázist építsenek ki.

Haas saját vállalata egymilliárd dolláros éves forgalmat bonyolít a világban, meglátása szerint a Formula-1 az egyik legjobb hirdetési lehetőség. Szerinte az F1 annyit jelent, mint hirdetésekkel felruházott autók a pályán, semmi több. „Ha sikerülne dobogóra kerülnünk, egyértelműen megdobná az ismertségünket az egész világban, ezzel együtt pedig az eladásainkat is” – nyilatkozta őszintén a csapatfőnök.

Az istálló tavalyi debütálása álomszerűen sikeredett, Grosjean azonnal a 6. helyet csípte meg – igaz, ehhez kellett a gumistratégia szempontjából szerencsés időpontban történő piros zászló is Ausztráliában. Haas szerint ennek megismétléséhez megint szükség lenne a verseny félbeszakítására. De önerőből nem érzi úgy, hogy ez sikerülhet rögtön az első versenyen.

Az új Ferrari motor vajon segít-e a Haas csapatnak még feljebb lépni?


„A célunk az, hogy a tavalyi összetett nyolcadik helyünket egy hellyel jobbra cseréljük, vagy valami hasonló. A motor erősebb, mint tavaly, egyelőre a fékekkel szenvedünk, mint köztudott. Dobogóra jutni egyenesen csodálatos teljesítmény lenne. Nem azért vagyunk itt, hogy a mezőny végén kullogjunk, mert az a versenyzés lassú és fájdalmas fajtája. Jól kell teljesítenünk és ehhez meg is van a megfelelő alapunk” – tette hozzá Gene Haas.

A téli szünetben a gyengén teljesítő Esteban Gutierrez helyére a dán Kevin Magnussen érkezett a csapathoz. Haas elégedett a párosával, de azt még nem tudja, hogy a középmezőny elején vagy a hátulján fog-e szerepelni csapata.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: