DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Új autóversenyzők szövetsége alakult

Damon Hill vezetésével új érdekképviseleti szervezet jött létre PRDA néven - a brit ezzel azt szeretné elérni, hogy egy csapatok és kategóriák felett álló testület adjon hangot a versenyzők kívánalmainak.

1996 Forma-1-es világbajnoka már tavaly tervbe vette, hogy új autóversenyzői szövetséget alapít PRDA (Professional Racing Drivers Association – Profi Autóversenyzők Szövetsége) néven, mely nem csak a Forma-1-ben, hanem más sorozatokban is szeretné megvetni a lábát, egységes érdekképviseletet biztosítani a pilótáknak. „A PRDA jelenleg még csak egy üres edény, és remélem, hogy sikerül megtöltenünk profi pilótákkal és rajongókkal. Bízom benne, hogy olyan ügyek kerülhetnek majd itt terítékre, melyek mindenki számára fontosak” – idézte Hillt az F1i.com.

„Ez lehet egy olyan csoport, mely nyomást gyakorol, vagy valamiért lobbizik, mely a jövőben védelmet nyújt és képviseli a pilótákat. A karrierem alatt azt éreztem, hogy nekem is szükségem lett volna egy ilyen szervre, hiszen nem volt egy olyan testület, mely megvédte volna őket egy erősebb hatalomtól. Persze ott van a GPDA, de az elsődlegesen biztonsági kérdéseket feszegetett” – tette hozzá Hill, aki szerint egy olyan szövetségre van szükség, ahol a pilóták bátran hangot adhatnak véleményüknek, és ismét láthatóvá válik a személyiségük.



„Néhány különlegesen tehetséges egyénnek – például Alonsónak és Hamiltonnak – sikerült felemelkednie ezen, de ők a kivételek. Tehetségüknek köszönhetően olyan magasságokba emelkedtek, ahol szárnyaikat már nem törik le egykönnyen. Ezért viszont véresen komolyan kellett küzdeniük. Ez így helyes, ez egészséges a sport számára?” – tette fel a kérdést a Sky Spors szakértője.

Alább a PRDA közleménye olvasható:

„A PRDA célja, hogy a professzionális, junior és visszavonult pilóták érdekeit képviselje. A szövetség el szeretné érni a versenyzők egyesítését kategóriákon és országokon keresztül, mert ami jó nekik, az jót tesz a motorsportnak is.

Úgy hisszük, a motorsportnak meg kell mutatnia sportolóinak tehetségét és személyiségeit, hogy közelebb kerüljenek a rajongókhoz. Azt akarjuk, hogy a képességeiken, az izgalmas autókon és pályákon legyen a hangsúly, egészséges jövőt biztosítva a sportágunknak.

A PRDA független és nonprofit szervezet, mely lehetőséget biztosít számunkra, hogy a legjobbat tegyük a sport számára. Hiszünk a briliáns versenyzők közötti izgalmas versenyzésben, azokat ünnepeljük, akik a volán mögött vannak, és az ő kapcsolatukat a rajongókkal.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: