DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ezen a pályán rendezhetnek bajnokságon kívüli F1-es futamot

Ross Brawn a tesztek előtt bombát robbantott egy bajnokságon kívüli futam ötletével, ahol ki lehetne próbálni az új versenyformátumokat - már meg is van az első jelentkező rá.

A sportág szakmai ügyekért felelős ügyvezető igazgatója annak érdekben szeretne tesztversenyt rendezni, hogy a Forma-1 ne normál hétvégék keretei között próbáljon ki bizonyos újításokat, például időmérők, vagy futamok esetében. Mindenki emlékszik a tavaly év eleji, kvalifikációs mizériára, egy ilyen, bajnokságon kívüli hétvége pedig tökéletes lehetőséget nyújthatna, hogy kockázatok nélkül mutassanak be egy-egy új formátumot. A futamok tét nélkülisége a show-nak is kedvezne, amely nézőcsalogatás szempontjából sem utolsó tényező.

Fernando Alonso tesztel Algarve-ban, 2009-ben


Nem kellett sokat várni arra, hogy meglegyen az első jelentkező Brawn ötletére: a 2008-ban épült portugáliai Algarve szívesen pályázna a bajnokságon kívüli hétvégére. Portugál Nagydíjat 1996 óta nem rendeznek az F1-ben, s noha megépítésekor Algarve esélyes volt arra, hogy ide térjen vissza az ország futama, a csapatok csak tesztelésre használták az aszfaltcsíkot. A portugál Auto Sport értesülései szerint a helyszín februárban fogadná a mezőnyt, köszönhetően éghajlatának és nyugat-európai elhelyezkedésének.

„Nagyon érdekelne minket egy F1-es verseny rendezésre, amely segítené a turizmust is” – nyilatkozta Paulo Pinheiro, a pálya első embere. „A gazdasági hatása és a médiaérdeklődés is hatalmas lenne, különösen a turizmus szempontjából nem túl kedvező Februárban.” Az FIA által 2-es besorolást kapott Algarve-nak természetesen sokat kell majd küzdenie az F1-ért, Pinheiro szerint már most azon dolgoznak, hogy a helyszín alkalmas legyen a 2017-es autók fogadására. „Úgy véljük, hogy a héten befejeződik a folyamat” Egyelőre úgy tűnik, hogy a helyszín minden segítséget meg fog kapni az F1-es futam rendezéséhez, hiszen Portimao polgármestere, és az ország miniszterelnöke, Antonio Costa is támogatja az ötletet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: